Εορτολόγιο

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης, για την αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Καταθέτοντας σχετική ερώτηση ο Μιχάλης Γιαννάκης κατηγορεί τον Υπουργό, ως εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής για το αντιαναπτυξιακό μοντέλο που έχει οδηγήσει σε ύφεση κατά 6,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ενώ αποδομεί την κυβερνητική πολιτική για το ΕΣΠΑ και τις ΑΠΕ ως συστατικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή την κατάθεση της σχετικής ερώτησης, ο Μιχάλης Γιαννάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  
«Τον Δεκέμβριο του 2009, κατά τον κύριο Παπακωνσταντίνου, έφταιγε η οικοδομή και η κατανάλωση για το χρέος και τον πληθωρισμό.

Σήμερα, αφού οδήγησε στην κατάρρευση την οικοδομή και την κατανάλωση, το χρέος είναι κατά πολύ ψηλότερο και ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει.

Οφείλει ο κύριος Υπουργός να ομολογήσει την αποτυχία του και αναλάβει τις ευθύνες του.»


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2011

ΘΕΜΑ: «Αποτυχία του αναπτυξιακού μοντέλου της Κυβέρνησης»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην ΑΠ 1343/20.11.2009 ερώτηση που κατέθεσα, η στήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής της ελληνικής οικονομίας στην «κατανάλωση» και την «οικοδομή» που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησε στον υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την ΕΕ, σε έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και σε διόγκωση του χρέους του δημόσιου τομέα.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε ένα εναλλακτικό μοντέλο που στηρίζεται στο ΕΣΠΑ, τα Αναπτυξιακά Κίνητρα και τις Επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ωστόσο, το νέο μοντέλο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έφερε την Ελλάδα από την 5η θέση σε απορροφητικότητα το 2009, στην 17η θέση σήμερα. Ο Επενδυτικός νόμος, 17 ολόκληρους μήνες μετά την αναστολή του κατά γενική ομολογία επιτυχημένου ν.3299/2004 της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα σήμερα δεν εφαρμόζεται, αφού απαιτούνται περισσότερα από 85 ΠΔ και Υπουργικές Αποφάσεις για την πλήρη εφαρμογή του. Από τα επενδυτικά σχέδια στις ΑΠΕ αποσύρονται σταδιακά τεράστια επενδυτικά κεφάλαια υπέρ ομόρων χωρών, εξαιτίας της γραφειοκρατίας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Έτσι, ενώ κατασυκοφάντησε την «οικοδομή» ως πηγή των δεινών της ελληνικής οικονομίας, άφησε την ατμομηχανή της οικονομίας μας στη δίνη της κρίσης να βυθίζεται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 21%, ενώ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και για το νομό Βοιωτίας η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άγγιξε το 30%. Ταυτόχρονα, δεν εφάρμοσε κανένα από τα σχέδια που εξήγγειλε, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να εισέλθει στην περιδίνηση της ύφεση, που το τελευταίο τρίμηνο του 2010 έφτασε το 6,6%.

Αντίθετα στην αποσπασματική πολιτική της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω επιδότησης των στεγαστικών δανείων από τον Ιούνιο του 2010 στο Ζάππειο, ώστε να αναχαιτισθεί το κύμα ύφεσης που διαφαινόταν από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Εμμένει η κυβέρνηση στο δόγμα ότι η «οικοδομή» προκαλεί τα δεινά του πληθωρισμού, του ελλείμματος και του χρέους για την ελληνική οικονομία; Αν όχι, πως προτίθεται να ενισχύσει την οικοδομική δραστηριότητα;
-Εφόσον παραμένουν οι ΑΠΕ στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, προτίθεται να διευκολύνει την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ή θα εμείνει στην λογική των σκοπέλων που έβαλε η Υπουργός Περιβάλλοντος;
-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός Οικονομικών, ως εμπνευστής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ώστε να ευοδωθεί το μοντέλο υπέρ των ΑΠΕ και υπέρ της αύξησης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


_______________________________________________________________________________

Δείτε την ομιλία του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Γιαννάκη στην Επίκαιρη Επερώτηση για την αναποτελεσματική χρήση του ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση της ανεργίας στο προσωπικό του blog.http://michalis-giannakis.blogspot.com/2011/02/blog-post_730.html

Από το Πολιτικό Γραφείο του Μιχάλη Γιαννάκη