Εορτολόγιο

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τη μη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, η έλλειψη αξιοπιστίας των αρμόδιων υπηρεσιών και οι αστοχίες που έχουν καταγραφεί σε εν λειτουργία εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων στις περιοχές όπου έχουν χωροθετηθεί τέτοιες μονάδες. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και τις δυνατότητες ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού. Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε η σχετική ΚΥΑ με μέτρα, όρους και διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού αυτού σε διάφορες δραστηριότητες. Για να ξεκινήσουν όμως διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης θα πρέπει να υπάρχουν και επεξεργασμένα λύματα.
Τα προβλήματα χρονίζουν και κάθε φορά η χώρα «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις για να αποφύγει καταδίκες και πρόστιμα, επιλέγοντας συχνά προβληματικές και βραχύβιες λύσεις. Ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η απειλή επιβολής επιπλέον προστίμων για παραλείψεις και καθυστερήσεις που ήταν γνωστές εδώ και χρόνια, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις προτεραιότητες που τίθενται και τις μεθόδους που ακολουθούνται. Πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν θέματα δημόσιας υγείας, και δεν έχουν μόνο οικονομική διάσταση.
Είναι ενδεικτικό, πως ο βιολογικός καθαρισμός του Μάντσεστερ συμπλήρωσε 100 χρόνια λειτουργίας και γερασμένος, αλλά περήφανος, έσβησε. Στην Ελλάδα του 2011 ακόμα συζητάμε για το αν και που θα κατασκευαστούν οι βιολογικοί καθαρισμοί…
 
Tanagranews : Για ελάτε καμιά βόλτα να δείτε και τον δικό μας πως λειτουργεί…αλλά και τι διοίκηση είχε μέχρι τώρα να γελάσουμε λίγο….