Εορτολόγιο

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Στις 17 Φεβρουαρίου 2011 δημοσιεύθηκε απόφαση της κας Γερακούδη ΓΓ της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για την αποθήκευση και διακίνηση πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις της PAN OIL AE, στη θέση «Σγάλια» («Γλύφα») του Δήμου Χαλκιδέων.
Η απόφαση αυτή της ΓΓ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας αλλά και της Λιμενικής Επιτροπής Χαλκίδας.
Θυμίζουμε ότι :
Η παραλαβή των υγρών καυσίμων και η αποθήκευσή τους στις δεξαμενές της PAN OIL θα γίνεται από μεγάλα δεξαμενόπλοια – τάνκερ τα οποία θα έρχονται στον όρμο της «Γλύφας» και μέσω υποθαλάσσιων αγωγών θα διοχετεύονται στις δεξαμενές.

Η θαλάσσια περιοχή δεν έχει μεγάλο βάθος και υπάρχουν κίνδυνοι προσάραξης πλοίων όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Η περιοχή θα επιβαρυνθεί περαιτέρω περιβαλλοντικά αφού δίπλα ακριβώς δραστηριοποιούνται τα Τσιιμέντα Χαλκίδας, τα Ναυπηγεία και η Νεοχημική.

Η θαλάσσια περιοχή της «Γλύφας» είναι μια κλειστή θαλάσσια περιοχή με τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας σε μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαιοειδών. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ρεύματα του Ευρίπου μπορεί να φανταστεί κάποιος τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο ατύχημα διαρροής.

Τέλος η διαχείριση των προϊόντων αυτών από άποψη επικινδυνότητας ανήκει στην κατηγορία που προβλέπονται από την οδηγία 2003/105/ΕΚ (SEVESO II), όπως αναφέρεται και στην ίδια την απόφαση.
Με ποιο σκεπτικό η ΓΓ αγνοεί επιδεικτικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας αλλά και την αρνητική γνωμοδότηση της Λιμενικής Επιτροπής Χαλκίδας ;
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας, την Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουν άμεσα θέση στην συγκεκριμένη απόφαση και μαζί με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να μην επιτρέψουν περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας.
Χαλκίδα 21-2-2011
Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας

Tanagranews: Να ξέραμε τι μας περιμένει στον Νότιο Ευβοϊκό…
Μακάρι να υπάρχει επαγρύπνηση από περιβαλλοντικούς συλλόγους και τοπικές αρχές γιατί όλα τα είχαμε καράβια με μεταφορά καυσίμων μας λείπανε, για εμπλουτιστεί με περισσότερα χημικά η θάλασσα που κάνουμε κανένα μπάνιο το καλοκαίρι…