Εορτολόγιο

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με πλήρη απαρτία έγινε το 1Ο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδος στην Λαμία στις 24 Φεβρουαρίου με 28 θέματα σε ημερήσια διάταξη. Στην διαδικασία η οποία κράτησε οκτώμισι ώρες συνολικά, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν όλα κατά πλειοψηφία. Από τα θέματα που εξετάστηκαν και ολοκληρώθηκαν, τρία κατέχουν σημαντική θέση για την ποιότητα της ζωής των πολιτών της Περιφέρειας : η έγκριση για σύσταση επιτροπής περιβάλλοντος, η απόφαση για το θέμα των διοδίων και η εκλογή του ¨Συμπαραστάτη του πολίτη¨.
Η απόφαση για τα διόδια έχει ως εξής :
1) Ολοκλήρωση του παράπλευρου και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου.
2) Ελεύθερη διέλευση με κάρτες στους κατοίκους των δήμων που διέρχεται η ΠΑΘΕ.
3) Ηλεκτρονική κάρτα διέλευσης.
4) Όχι διόδια στην Εύβοια.
Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς σε παρέμβασή του για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε τα εξής «Εδώ υπάρχει ένα δίκαιο κοινωνικό αίτημα. Οι ολοκληρωμένοι και ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι είναι υποχρέωση του κράτους και εφόσον ισχύει αυτή η συνθήκη οι πολίτες συμφωνούν με την πληρωμή διοδίων, στην αντίθετη περίπτωση διαφωνούν εύλογα. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί στην ολοκλήρωση του παράπλευρου και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου και μέχρι τότε να δοθούν κάρτες ελεύθερης διάβασης στους κατοίκους των «παραδιοδίων» περιοχών της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική κάρτα διέλευσης με την οποία πληρώνουμε σύμφωνα με τα χλμ διέλευσης όπως ισχύει ήδη για την Εγνατία Οδό. Διαφωνούμε δε με την ποινικοποίηση της μη πληρωμής .»
Παράλληλα με την έγκριση για σύσταση επιτ

ροπής περιβάλλοντος το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση και για το ΘΕΜΑ 12: «Λήψη απόφασης για την αλλαγή συντονιστή εταίρου της δράσης με ακρωνύμιο “e Symbiosis” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Life+Κωδικός δράσης : “09ENV/GR000300”». Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς διευκρίνισε ότι με αυτό το πρόγραμμα τα απόβλητα μιας επιχείρησης μετατρέπονται σε χρήσιμη ύλη για μια άλλη. Έχει δοκιμαστεί στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές της Μεγ. Βρετανίας με μεγάλη επιτυχία.
«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που διεκδίκησε η νομαρχία Βοιωτίας με συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους 6 εταίρους. Βγήκε πρώτο ανάμεσα σε πολλές προτάσεις. Βιομηχανική συμβίωση σημαίνει η αξιοποίηση αποβλήτων και παραπροϊόντων μιας βιομηχανίας ως πρώτη ύλη για μια άλλη. Αφορά δε και υλικά και ενέργεια. Η Περιφέρειά μας αποτελεί κέντρο βιομηχανίας παραγωγής και μεταποίησης με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα (οικονομική ευμάρεια και θέσεις εργασίας) και τα μειονεκτήματα (μόλυνση του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ). Αυτό το πρόγραμμα θα μας δώσει την δυνατότητα να κρατήσουμε μόνο τα πλεονεκτήματα και θα μας βάλει στο δρόμο του ευρωπαϊκού μοντέλου συμβίωσης οικονομικής βιωσιμότητας και ποιοτικού περιβάλλοντος έξυπνης διαχείρισης. Το κοινωνικό και οικονομικό όφελος είναι νομίζω κατανοητό σε όλους.»
¨Συμπαραστάτης του πολίτη¨ ψηφίστηκε ο Αθανάσιος Νούσας με την πρώτη ψηφοφορία.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η διαδικασία του περιφερειακού συμβουλίου έδωσε το στίγμα της διοίκησης της περιφέρειας, που είναι η εγγύτητα στον πολίτη, η διαφάνεια και η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων.
Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου αντιπροσωπεία μαθητών και γονέων του συλλόγου του σχολείου της Λάρυμνας, εξέθεσαν το πρόβλημα τους που αφορά το κλείσιμο του σχολείου τους. Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το σχολείο πρέπει να μείνει ανοιχτό.
Ο Περιφερειάρχης πριν την έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου της Λάρυμνας, όπου και συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα για το οποίο ο περιφερειάρχης δήλωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι το αίτημα είναι δίκαιο και γίνεται αποδεκτό.