Εορτολόγιο

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Λαμία,  29  Μαΐου  2012
« Έναρξη Λειτουργίας Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων , Εφοδίων και Εισροών

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γνωστοποιεί ότι το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών (Νόμος 3955/2011, ΦΕΚ 89Α΄/2012) είναι ήδη σε λειτουργία και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία εγγραφής.

Υποχρέωση εγγραφής στο παραπάνω Μητρώο, έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, εφόσον:
  1. Αγοράζουν ή μεσολαβούν στην αγορά των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας και μεταποίησης αυτών, τα οποία παράγονται στην Ελληνική Επικράτεια.
  2. Προμηθεύουν τον Έλληνα παραγωγό με προϊόντα κάθε μορφής, είτε παράγονται στην Ελληνική Επικράτεια, είτε εισάγονται που χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία και για τους σκοπούς παραγωγής των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής (εφόδια ή εισροές).
Ειδικότερα:
ü     Έμποροι Νωπών Οπωροκηπευτικών •
ü     Εγκεκριμένες Επιχειρήσεις Ζωοτροφών (Εξαιρούνται οι κτηνοτρόφοι που παράγουν ζωοτροφές για ιδιοκατανάλωση)
ü     Έμποροι Ζωϊκών Προϊόντων και Προϊόντων Ζωικής προέλευσης 
ü     Εγκεκριμένες εγκαταστάσεις Κρέατος και Προϊόντων του
ü     Καταστήματα πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Οι επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3874/2010 (ΦΕΚ Α’ 151/2010) δεν υποχρεούνται να εγγραφούν και στο Μητρώο του παρόντος νόμου, ενώ οι διενεργούμενες από αυτούς εμπορικές πράξεις δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, εφόσον αφορούν αποκλειστικά σε προϊόντα δικής τους παραγωγής .
Για την εγγραφή στο Ενιαίο Μητρώο, οι παραπάνω υπόχρεοι, εφόσον έχουν προβεί κατά την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 230/20798/21-02-2012 ή θα προβούν σε έναρξη άσκησης του επαγγέλματος του εμπόρου έως τις 30/06/2012, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο που υπέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν 1599/1986 μέχρι τις 30/07/2012.
Εφόσον κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο προβεί σε έναρξη επαγγέλματος του εμπόρου μετά τις 30/06/2012 υποχρεούται να υποβάλλει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση άμεσα και σε καμία περίπτωση πέραν του ενός μηνός από την έναρξη του επαγγέλματος του
Επισημαίνουμε ότι τυχόν εγγραφή των  ενδιαφερόμενων εμπόρων στα Κλαδικά Μητρώα (π.χ. Μητρώο νωπών οπωροκηπευτικών, μητρώο καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εφόσον επιβάλλεται, εξακολουθεί να ισχύει και να ανανεώνεται)  δεν αναιρεί την υποχρέωση εγγραφής στο  Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών. 
Για περισσότερες πληροφορίες στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Π.Ε. Ενοτήτων και στην ιστοσελίδα του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr .


Ο Προϊστάμενος της Γεν. Διεύθυνσης
                                                         Περιφερ. Αγροτικής Οικονομίας &  Κτηνιατρικής

                                                                               Σταύρος  Τσελάς