Εορτολόγιο

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΣΩΠΟΥ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                         Λιβαδειά   31 - 05- 2012
      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            
                               
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
……………………………………………………………………………………………………...

Πρόγραμμα LIFE + Χρώμιο  στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού
Τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης
…………………………………………………………………………………………………….
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Λιβαδειά η συνάντηση εργασίας που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα «Πρόγραμμα LIFE + Χρώμιο  στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού : Τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης .»

Στην συνάντηση εργασίας παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Μουρκιώτης Γ., Μπέτσιος Ν. και Μπακομήτρος Κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στον χαιρετισμό του ο  Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, τόνισε ότι ο Ασωπός αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας , αναφέρθηκε στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης της περιοχής με ενέργειες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και ότι οι ενέργειες της  Περιφέρειας και των Δήμων της περιοχής επικεντρώνονται στην κατασκευή ταχυ διυλιστηρίου για την παροχή νερού για αστική χρήση από τον Μόρνο αφενός και αφετέρου στην περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής με μεταφορά νερού από την Υλίκη. Το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ πρέπει σύντομα να χρηματοδοτήσει τις ανωτέρω δράσεις.


Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ενημέρωση των δράσεων του προγράμματος από εκπροσώπους των εταίρων που συμμετείχαν.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση ενός σύνθετου προβλήματος που απειλεί την αειφόρο ανάπτυξη των υπόγειων υδάτων σε πολλές περιοχής τα Ευρώπης Στην Ελλάδα σχετίζεται με τη προστασία της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της λεκάνης απορροής του Ασωπού, όπου έχουν ανιχνευτεί υψηλές συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Η παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο υπόγειο νερό σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται εν μέρει στη γεωγενή προέλευση του χρωμίου, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον καθορισμό ποιοτικών στόχων εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά και την επιλογή κατάλληλων μεθόδων επεξεργασίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Τα αποτελέσματα του έργου θα παράσχουν λύσεις σε τεχνικά, κοινωνικά και διοικητικά προβλήματα που προκύπτουν από την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Στο πλαίσιο του έργου έχει προβλεφθεί η εκτέλεση πέντε πιλοτικών δράσεων οι οποίες θα αξιολογήσουν τεχνολογίες επεξεργασίας των υπόγειων υδάτων ως προς την αποτελεσματικότητα τους στην απομάκρυνση του  χρωμίου και του εξασθενούς χρωμίου.
Α) Πιλοτική δράση επιτόπου απομάκρυνσης  χρωμίου με έγχυση νανοσωματιδίων σιδήρου στα υπόγεια ύδατα.
Β) Πιλοτική δράση με άντληση και βιολογική επεξεργασία υπόγειων υδάτων για την αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές.
Γ) Πιλοτική δράση μετατροπής του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές με άντληση και διύλιση έσω φίλτρων στοιχειακού σιδήρου.
Δ) Πιλοτική δράση παρόχθιας ζώνης ελέγχου μέσω φυτεκχύλησης και φυτοσυσσώρευσης του χρωμίου.
Ε) Πιλοτική δράση απομάκρυνσης του χρωμίου μέσω φυτοεξαγωγής και φυτοσταθεροποίησης.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ