Εορτολόγιο

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Έλεγχος σε εργοστάσιο οδήγησε σε συλλήψεις

Μικτό κλιμάκιο αστυνομικών και επιθεωρητών περιβάλλοντος πραγματοποίησε το πρωί ελέγχο σε εργοστάσιο παραγωγής χάρτου στην Κάτω Τιθορέα. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και επίσης βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένων στερεών και επικίνδυνων υγρών αποβλήτων.
Ακόμη δεν είχαν ληφθεί μέτρα πρόβλεψης ελέγχου ποιότητας της πρώτης ύλης. Μετά τον έλεγχο συνελήφθησαν 6 άτομα, 2 Έλληνες και 4 αλλοδαποί. Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής:

Έλεγχος – αυτοψία σε χώρο παραγωγής χάρτου στην Κάτω Τιθορέα, από μικτό κλιμάκιο Αστυνομικών και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γνωστοποιείται ότι πρωινές ώρες σήμερα (16-3-2011), κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου, μικτό κλιμάκιο ελέγχου διενήργησε έκτακτο έλεγχο – αυτοψία, σε εγκατεστημένη δραστηριότητα παραγωγής χάρτου, στην 58η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας- Λειβαδιάς στην κάτω Τιθορέα

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του ελέγχου – αυτοψίας, από Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσία δικαστικού λειτουργού, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω :
H εγκατάσταση λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Ανευρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένων στερεών αποβλήτων (κατεστραμμένα οχήματα, σκάφη, μεταλλικά αντικείμενα, απόβλητα χάρτου – χαρτοποιίας, καμένες συσκευασίες, καθώς και ελαιώδη και πετρελαιοειδή υλικά, τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα). Τόσο τα στερεά όσο και τα υγρά απόβλητα βρέθηκαν αναμεμειγμένα στο χώρο της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και στον αύλιο χώρο.
Η εγκατάσταση παρήγαγε φύλλα χάρτου βιβλιοδεσίας και χάρτινες βάσεις (ταψάκια) ειδών ζαχαροπλαστικής χρήσεως, χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόβλεψη ελέγχου ποιότητας της πρώτης ύλης.
Δεν είχε εγκατασταθεί κανένα σύστημα πυρόσβεσης, ενώ η εγκατάσταση λειτουργούσε σε γεωργική έκταση (ελαιώνες) και κάτω από διερχόμενα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Η ανεξέλεγκτη διάθεση και ανάμειξη των στερεών και υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης, καθώς και του παραγόμενου προϊόντος, δημιουργούσε κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον.
Λήφθηκαν δείγματα από το παραγόμενο προϊόν των δισκίων ζαχαροπλαστικής, προκειμένου να αποσταλούν για εργαστηριακές αναλύσεις, για την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών, άνω των επιτρεπτών ορίων.
Συνελήφθησαν συνολικά έξι (6) άτομα ήτοι, δύο (2) ημεδαποί υπεύθυνοι της εγκατάστασης και τέσσερις (4) αλλοδαποί εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας στερείται παντελώς ταξιδιωτικών εγγραφών, ενώ αναζητείται ο ιδιόκτητης της δραστηριότητας (πατέρας των δύο ημεδαπών).
Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, από την έρευνα των Επιθεωρητών και τις αναλύσεις, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.
Οι ανωτέρω με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.