Εορτολόγιο

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πλημμύρισε ο οικισμός Σαράντη Βοιωτίας, από κανάλι του Μόρνου

Στην λάσπη πνίγηκε ο οικισμός Σαράντη στην Θίσβη Βοιωτίας, όταν έσπασε κανάλι που μεταφέρει νερό από τον Μόρνο. Το κανάλι έσπασε περίπου δύο ώρες πριν και τεράστιες ποσότητες νερού κατευθύνθηκαν προς τον οικισμό πνίγοντας στη κυριολεξία σπίτια, καλλιέργειες και ότι άλλο υπήρχε στην περιοχή.
Ο δρόμος κόπηκε στα δύο και η πρόσβαση στον οικισμό είναι αδύνατη. Στο σημείο έχουν σπεύσει μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, του δήμου Θηβαίων της ΕΥΔΑΠ και της πυροσβεστικής. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε και η αστυνομία. Οι κάτοικοι έντρομοι έβλεπαν το νερό να καταφτάνει στα σπίτια τους με την μορφή τσουνάμι και έτρεχαν να κρυφτούν.

Ευτυχώς κανείς δεν έχει πάθει τίποτα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των αρχών. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, δεν απειλήθηκε ο διπλανός οικισμός του Προδρόμου από τα νερά που διέρρευσαν στην επιφάνεια. Στην περιοχή έσπευσαν τεχνικά συνεργεία για να αποκαταστήσουν τη ζημιά, το μέγεθος της οποίας δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα. Η υδροδότηση της πρωτεύουσας για τις επόμενες ώρες θα γίνει από τους ταμιευτήρες της Υλίκης και του Μαραθώνα. Σε εξήντα μέτρα μήκος εκτείνεται το ρήγμα, που προκλήθηκε στο κανάλι του Μόρνου στο χωριό Σαράντη στη Βοιωτία, δήλωσε στο ΑΠΕ ο γγ Δημοσίων Έργων, Γιάννης Οικονομίδης. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την υδροδότηση της Αθήνας, αφού, μόλις διυληθεί το νερό, που υπάρχει στο κανάλι, από το σημείο της ζημιάς μέχρι την Αθήνα, η ΕΥΔΑΠ θα θέσει σε εφαρμογή τα συστήμα απάντλησης νερού από Υλίκη και Μαραθώνα. Όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, στο σημείο της ζημιάς του αγωγού, υπήρξε κατολίσθηση σε μήκος εξήντα μέτρων και οφείλεται είτε στις βροχοπτώσεις, είτε σε διαρροή του ίδιου του καναλιού. Αποκαλυπτικά τα πλάνα που καταγράφει το τηλεοπτικό συνεργείο του Star Κεντρικής Ελλάδας που βρίσκεται στο σημείο. Σε λίγο αποκαλυπτικές φωτογραφίες από την μεγάλη πλημμύρα στον τουριστικό οικισμό και το βράδυ στο κεντρικό μας δελτίο ειδήσεων στις 20.30 συγκλονιστικό βίντεο με πλάνα και μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν το συμβάν. 

Πηγή  Star Lamias