Εορτολόγιο

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μήνυμα Αναγνώστη.

Αιμοδοσία – και τι με νοιάζει εμένα?
Με αφορμή την πρόσφατη αιμοδοσία, που διοργανώθηκε από τον σύλλογο Απανταχού Πετριλιωτών, τον σύλλογο Κυψέλη και την Δημοτική Κοινότητα Σχηματαρίου, θα ήθελα να αναφερθώ στην Τράπεζα Αίματος του πρώην Δήμου Σχηματαρίου ( πλέον Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου).
Το 2001 ιδρύθηκε η τράπεζα αίματος του Δήμου Σχηματαρίου με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Από τότε έως σήμερα η τράπεζα έχει διαθέσει 220 φιάλες αίματος σε 154 συμπολίτες μας. Επιπλέον σε συνολικά 20 αιμοδοσίες από το 2001 έως και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 229 φιάλες αίματος. Πολλές φορές κατά την διάρκεια των 10 χρόνων λειτουργίας της τράπεζας αίματος, εμφανίστηκε το φαινόμενο συμπολίτες μας να έχουν ανάγκη από αίμα αλλά το αποθεματικό της τράπεζας να είναι μηδέν. Στην τελευταία αιμοδοσία συγκεντρώθηκαν μόλις 14 φιάλες για την τράπεζα αίματος της Δημοτικής Κοινότητας ( και 34 φιάλες για την τράπεζα αίματος των «Απανταχού Πετριλιωτών»).
Αναρωτιέμαι αν σε πληθυσμό 8.095 ανθρώπων είναι λογικό να συγκεντρώνονται μόλις 48 φιάλες αίματος ( προσθέτω και εκείνες που συγκέντρωσε ο Σύλλογος Απανταχού Πετριλιωτών); είναι πολλές?
Είναι απελπιστικά και αποκαρδιωτικά λίγες. Μόλις το 0,59% του πληθυσμού της Δημοτικής Κοινότητας σπατάλησε 20 λεπτά της Κυριακής του για να δώσει αίμα…Σκέφτομαι κάτι γίνεται λάθος! Είτε οι συμπολίτες μας δεν ενημερώνονται εγκαίρως είτε κάτι άλλο συμβαίνει…
Για να αποφύγουμε όλα αυτά λοιπόν αγαπητοί συμπολίτες ήδη ετοιμάστηκε κανονισμός λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου που σύντομα θα δημοσιοποιηθεί και στην επόμενη αιμοδοσία που θα προγραμματιστεί μετά από 6 μήνες θα γίνει προσπάθεια για καλύτερη διαφήμιση της αιμοδοσίας.
Επιτρέψτε μου να σχολιάσω, ότι προσωπικά νομίζω δεν φταίει η οργάνωση αλλά η αδιαφορία! Ελπίζω να διαψευστώ…
Η Αιμοδοσία βασίζεται στον άνθρωπο και την Ανθρωπιά του, σε αυτό το άτομο που χαρακτηρίζεται ως Εθελοντής μη αμοιβόμενος Αιμοδότης. Ο Εθελοντής μη αμοιβόμενος δότης αίματος είναι ο πιο ευαισθητοποιημένος πολίτης, ο οποίος με την κοινωνική ευαισθησία του και τον αλτρουισμό του δεν προσφέρει μόνο ζωή στους έχοντες ανάγκη, αλλά και το κυριότερο, με την προσφορά του περιφρουρεί το πολυτιμότερο αγαθό, αυτή την ίδια τη ζωή.
Το αίμα ΔΕΝ μπορεί να παρασκευαστεί - ΔΕΝ υπάρχει τεχνητό αίμα. Το αίμα είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΙΣΤΟΣ με περιορισμένη διάρκεια ζωής - εάν τα αποθέματα των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας δεν ανανεώνονται διαρκώς με τη συστηματική εθελοντική αιμοδοσία, δεν είναι δυνατόν να έχουμε επάρκεια - και πόσο μάλλον αυτάρκεια -
αίματος. Με την αιμοδοσία σε ώρα ανάγκης ΔΕΝ λύνεται το πρόβλημα.
Στην Εθελοντική Αιμοδοσία δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής σε όποιους συνανθρώπους του το έχουν ανάγκη.
Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι έμπρακτο μήνυμα ΖΩΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
Αίμα δεν δίνουμε για την περίπτωση που το χρειαστούμε εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι, αίμα δίνουμε γιατί υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν ανάγκη!

Κωνσταντίνος Π. Θεοδώρου
Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου

Tanagranews: Κωνσταντίνε πολύ καλά τα λες, και το άρθρο σου είναι πολύ αντικειμενικό, αλλά δυστυχώς ο κόσμος είναι αδιάφορος για πολλά που συμβαίνουν δίπλα του. Μακάρι να μην δούνε τα παραπάνω που έγραψες με το ανάλογο ενδιαφέρων μόνο όταν τους φέρει η ανάγκη....