Εορτολόγιο

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Άνεργοι με καταθέσεις μαμούθ!

Άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνουν στο φως οι λίστες του υπουργείου Οικονομικών, με τα ονόματα μεγαλοφειλετών του Δημοσίου και καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οι λίστες κατατέθηκαν στη Βουλή και βρίσκονται κλειδωμένες σε χρηματοκιβώτιο του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη λίστα αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα - περίπου 1.739 - που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστο, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει 756 ονόματα φυσικών προσώπων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, το ύψος τους ωστόσο δεν δικαιολογείται από τα δηλωμένα έσοδά τους.


Όπως αναφέρουν τα "Τα Νέα", στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο
ενώ δηλώνει εισόδημα μόλις 4.000 ευρώ έβγαλε στο εξωτερικό 18 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και το όνομα μεγαλοοφειλέτη, που χρωστάει στο κράτος 636 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, εντοπίζονται 18 άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αλλά έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος.

Συνολικά 14 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, φορολογούμενος που
έχει δηλώσει 42.000 ευρώ διαθέτει καταθέσεις 104 εκατ. ευρώ και άλλος που έχει δηλώσει 20.000 ευρώ έχει βγάλει σε ξένες τράπεζες 33 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο λίστες έχουν και κοινά ονόματα, κάτι που σημαίνει ότι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου έχουν καταθέσει τεράστια ποσά στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να ανάψει το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φυσικών προσώπων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίφημες λίστες προσείλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών βουλευτών, οι οποίοι πήγαν στο γραφείο και ανέγνωσαν τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.

Nooz.gr