Εορτολόγιο

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Καντάφι στη Σύρτη

Τέλος εποχής και επισήμως για τη Λιβύη μετά το θάνατο του πρώην ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι που ακολούθησε την πτώση της γενέτειράς του Σύρτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νεκρός είναι και ο γιος του Μουατασίμ και ότι οι άνδρες του Μεταβατικού Συμβουλίου διώκουν τώρα τον Σάιφ Αλ Ισλάμ.

Εκπρόσωπος του Μεταβατικού Συμβουλίου
ανακοίνωσε τον θάνατο του Καντάφι από τη Βεγγάζη, μιλώντας για "ιστορική στιγμή" και  για "το τέλος της τυραννίας και της δικτατορίας". Ως προς τις συνθήκες του θανάτου ανέφερε ότι συνελήφθη αφού τραυματίστηκε στη μάχη για την κατάληψη της Σύρτης.

Πρακτορεία ειδήσεων έδωσαν στην δημοσιότητα
φωτογραφία με τον νεκρό 69χρονο πρώην ηγέτη, βουτηγμένο στο αίμα, με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο και στο λαιμό.

Στο
Ίντερνετ έχει κυκλοφορήσει και βίντεο τραβηγμένο από κινητό τηλέφωνο με το πτώμα του Καντάφι και άνδρες του Μεταβατικού Συμβουλίου να πανηγυρίζουν ξέφρενα γύρω του.

Το πτώμα φαίνεται να σύρεται, να φορτώνεται σε φορτηγάκι και να απομακρύνεται. Σύμφωνα με πηγές της μεταβατικής κυβέρνησης, η σορός του έχει μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.
Αξιωματούχος του Μεταβατικού Συμβουλίου ανέφερε ότι στη μάχη της Σύρτης σκοτώθηκε και ο γιος του Καντάφι, Μουατασίμ. "Τον βρήκαμε νεκρό. Βάλαμε το πτώμα του μαζί με αυτό του πρώην υπουργού Άμυνας σε ασθενοφόρο και το στείλαμε στη Μιζράτα" δήλωσε. 

Σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του Καντάφι, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε στα λατινικά: "Sic transit gloria mundi" (Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου), μια φράση για χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τη ματαιότητα της ανθρώπινης εξουσίας.

Σύμφωνα με την ΕΕ, "ο θάνατος του Καντάφι σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής δεσποτισμού", ενώ εκ μέρους των ΗΠΑ ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι ο θάνατος του Καντάφι είναι ορόσημο για το τέλος της πρώτης φάσης της επανάστασης στη Λιβύη.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι εκδιώχθηκε βίαια τον Αύγουστο από την εξουσία, την οποία κατείχε επί 42 χρόνια. Μέλη της οικογένειας του έχουν συλληφθεί ή έχουν φύγει από τη χώρα. Εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 
Nooz.gr