Εορτολόγιο

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

 Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το «σωσίβιο» του ΤΕΜΠΜΕ σε «θηλιά» στον λαιμό των επιχειρήσεων

Έκκληση για παράταση της αποπληρωμής των δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ έκανε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

«Η Νέα Δημοκρατία έδωσε ένα «σωσίβιο» στις μικρές επιχειρήσεις, που το ΠΑΣΟΚ, με τα χαράτσια και την υπερφορολόγηση, μετέτρεψε σε θηλιά στον λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζομένων που απασχολούν» σημειώνει στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης και καλεί την κυβέρνηση να παρατείνει την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων αλλά και να εξετάσει μέτρα για την πιστωτική επέκταση, που τα τελευταία δύο χρόνια κινείται σε δραματικά αρνητικά επίπεδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών
                Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2011

ΘΕΜΑ: Παράταση Αποπληρωμής Δανείων με την Εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως είναι γνωστό, η μείωση της πιστωτικής επέκτασης το 2009 λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης αντιμετωπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Η παροχή εγγυήσεων για την άτοκη δανειοδότηση επιχειρήσεων έδωσε ανάσες στην αγορά, η οποία ασφυκτιούσε από την έλλειψη ρευστότητας και διατήρησε ζωντανές χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Αντί η κυβέρνηση να επεκτείνει τα ώριμα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που άλλωστε αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, κατάργησε το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το αντικατέστησε από το ΕΤΕΑΝ, με πενιχρά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τα δεκάδες έκτακτα χαράτσια, τις περαιώσεις και την φορολόγηση των αλλεπάλληλων φορολογικών νομοσχεδίων, αποστέρησαν από τις μικρές επιχειρήσεις το πλεονέκτημα της ρευστότητας που τους έδωσε η χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

 Αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις, μετέτρεψαν την δανειοδότηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ από «σωσίβιο» για τις μικρές επιχειρήσεις σε «θηλεία» στον λαιμό των επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους που απασχολούν.

Επειδή στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις του πριν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης

Επειδή οι φορείς της αγοράς έχουν ήδη ζητήσει την επέκταση του προγράμματος εγγυοδοσίας και την παράταση αποπληρωμής των δανείων χωρίς την επιβάρυνση των τόκων

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Προτίθενται οι συναρμόδιοι υπουργοί να τροποποιήσουν το καθεστώς της δανειοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις;
-Ποια προγράμματα προτίθεται να εφαρμόσουν ώστε να αυξηθεί η πιστωτική επέκταση, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια κινείται σε ιδιαίτερα αρνητικά επίπεδα;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ