Εορτολόγιο

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

"Εφυγε" στα 56 του ο Στηβ Τζομπς

Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής, ο συνιδρυτής της Apple, ο δημιουργός τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως το iPhone, το iPad, το iPod, το iMac και το iTunes, ο Στηβ Τζομπς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η Apple ανακοίνωσε το θάνατο του Τζομπς, ενώ στην κεντρική σελίδα της δεσπόζει η φωτογραφία του και ο τίτλος "
Steve Jobs 1955-2011".


Εντός της σελίδας υπάρχει η ανακοίνωση
: "Η Apple έχασε μία οραματική και δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε ένα συναρπαστικό άνθρωπο. Εμείς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε και να συνεργαστούμε μαζί του χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και έναν εμπνευσμένο μέντορα. Ο Στηβ αφήνει πίσω του μία εταιρεία που μόνο εκείνος μπορούσε να χτίσει. Το πνεύμα του θα είναι για πάντα ο θεμέλιος λίθος της Apple".

Η ανακοίνωση συνεχίζει
: "Η λάμψη του Στηβ, το πάθος και η ενέργεια του ήταν η πηγή για αμέτρητες καινοτομίες που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας. Ο κόσμος είναι ασύγκριτα καλύτερος χάριν του Στηβ. Η μεγάλη του αγάπη ήταν για τη σύζυγό του, Λορέν, και την οικογένειά του. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους και με όλους όσοι είχαν ζήσει από κοντά τα εξαιρετικά χαρίσματά του".

Το χρονικό της επιτυχίας


Ο Τζομπς συνίδρυσε την Apple το
1976 και μαζί με τον παιδικό του φίλο, Στηβ Βόζνιακ, δημιούργησαν τον Apple II, που θεωρήθηκε ο πρώτος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Θεωρήθηκε ένας χαρισματικός και καινοτόμος άνθρωπος, που άλλαξε τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της μουσικής και της επικοινωνίας. Κάποιοι μάλιστα τον συνέκριναν ακόμα και με τον
Τόμας Έντισον.

Το
1985 αποχώρησε από την Apple, δημιουργώντας μία νέα εταιρεία, την Next. Επέστρεψε μετά από 11 χρόνια, το 1996, ξαναγεννώντας το δημιούργημα του, μετατρέποντας σταδιακά την Apple σε μια από τις ισχυρότερες εταιρείες παγκοσμίως.

Το
2004 χτυπήθηκε από καρκίνο του παγκρέατος και το 2009 αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Μετά από χρόνια προβληματικής υγείας, ο Τζομπς
ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το τιμόνι της Apple, στις 24 Αυγούστου του 2011, με μία λιτή ανακοίνωση: "Πάντα έλεγα ότι όταν έρθει η μέρα που δεν θα μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου ως διευθύνων σύμβουλος της Apple, θα είμαι ο πρώτος που θα το ανακοινώσει. Δυστυχώς η μέρα ήρθε".

Η άνοδος της Apple


Με την συμβολή του Τζομπς η παρ' ολίγον χρεοκοπημένη Apple μετετράπη σε
τεχνολογικό κολοσσό και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία σε χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού δείκτη Standard & Poor's 500, μετά Exxon Mobil Corp.

Χάρη στον Τζομπς, η Αpple μπήκε το
2007 στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 παρουσιάστηκε το πρώτο iPad.

Με τις δύο αυτές συσκευές, η εταιρεία είχε
αύξηση στην αξίας της 84%, στα 153 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να να αφήσει την Google στη δεύτερη θέση με αξία 111 δισ. και την IBM στην τρίτη θέση με 100 δισ. Η Microsoft βρίσκετε στην 5η θέση με αξία σχεδόν μισή απ' ό,τι η Apple.

Ο ασκητικός Τζομπς


Στον κλάδο της τεχνολογίας αιχμής οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αμείβονται και με το παραπάνω. Ο Τζομπς ωστόσο, όπως λέγεται, ήταν τρόπον τινά ασκητικός.


Πέραν του
ενός δολαρίου ετησίως που ελάμβανε από το 1997, οπότε και επέστρεψε στην Apple, αρνιόταν κατ' εξακολούθηση να λάβει ως μπόνους μετοχές της εταιρείας και άλλα συναφή οικονομικά οφέλη.

Το 1999 το ΔΣ της εταιρείας σκαρφίστηκε ένα ψέμα... κι αγόρασε στον Τζομπς ένα αεροσκάφος τύπου
Gulfstream V... Κάπως έπρεπε να τον ευχαριστήσει για την εκτόξευση της εταιρείας δια χειρός (και πνεύματος) του.

Τα moto του Τζομπς


"Εάν ζήσεις κάθε μέρα ωσάν να ήταν η τελευταία σου, κάποια μέρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθείς". Αυτή ήταν η φράση που κινητροδοτούσε τον Τζομπς, όπως ο ίδιος ανέφερε σε ομιλία του, το 2005, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
"Αυτοί που αποκαλείτε τρελούς, απροσάρμοστους και επαναστάτες πάνε μπροστά στο ανθρώπινο γένος. Αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας με την καινοτόμο σκέψη και τις ριζοσπαστικές τους αποφάσεις".

Ένα χρόνο μετά, το 2006, είχε υπογραμμίσει σε ομιλία του: "Το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που με βοήθησε να πάρω τις μεγάλες αποφάσεις στη ζωή μου. Όλες οι εξωτερικές προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβος, η ντροπή και η αποτυχία, όλα αυτά απλώς εξαφανίστηκαν μπροστά στην ιδέα του θανάτου, δίνοντας τη θέση τους σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Το να θυμάσαι ότι πρόκειται να πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει την παγίδα ότι “έχεις κάτι να χάσεις”. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να μην ακολουθείς καρδιά σου".
Υπόκλιση από τον μεγάλο "αντίπαλο" και τον συνεχιστή
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, τόνισε ότι η επιρροή του Τζομπς "θα βιώνεται για πολλές γενιές". Και πρόσθεσε: "Για όσους είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί του, ήταν μία εξωφρενικά μεγάλη τιμή. Θα μου λείψει ο Στηβ".
Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έγραψε: "Στηβ σε ευχαριστώ για το ότι υπήρξες μέντορας και φίλος. Σε ευχαριστώ που έδειξες ότι αυτό που δημιουργείς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Θα μου λείψεις". 
Συλλυπητήρια από Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει: "Ο κόσμος έχασε ένα μεγάλο οραματιστή. Και δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη τιμή για την επιτυχία του Στηβ, το ότι πολύς κόσμος πληροφορήθηκε για το θάνατό του μέσω συσκευών που ο ίδιος δημιούργησε".