Εορτολόγιο

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται μείωση μισθών 25% στον ιδιωτικό τομέα

της Ρούλας Σαλούρου

Στις διατάξεις του νέου μισθολογίου εντάσσονται και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ αλλά και τις Τράπεζες που συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα άλλοι περίπου 70.000 εργαζόμενοι να υπόκεινται σε μειώσεις μισθού, που φθάνουν ακόμη και το 40%. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι πιέσεις της τρόικας των δανειστών για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο θέμα των κατώτατων μισθών, καθώς φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Μάλιστα, ο κ. Κουτρουμάνης φαίνεται πως βρίσκεται στη μέση του κυκλώνα, καθώς πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους της τρόικας να είναι ενοχλημένοι και για τη δημοσιοποίηση του θέματος αλλά και για το γεγονός ότι στο υπουργείο, έχουν το τελευταίο διάστημα καθυστερήσει σημαντικές παρεμβάσεις, που προβλέπονται ακόμη και στο πρώτο Μνημόνιο, όπως είναι η εφαρμογή της νέας λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Οι πιέσεις των δανειστών, φαίνεται πως… απέδωσαν έστω και με σημαντική καθυστέρηση στο θέμα των κλαδικών συμβάσεων. Με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στη Βουλή, υπολογίζεται πως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν περαιτέρω, ακόμη και κατά 25%. Και αυτό, γιατί καταργούνται στην πράξη οι κλαδικές συμβάσεις. Έτσι, μέσω των επιχειρησιακών, θα μπορεί να συμφωνούνται μισθοί κατά πολύ μειωμένοι, με δίχτυ προστασίας τα 751 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (ΕΓΣΣΕ).



Μάλιστα, μαζί με την επέκταση παγώνει και κάθε διαδικασία υπογραφής κλαδικής σύμβασης. Και αυτό, γιατί στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, εργοδότες που εκπροσωπούνται στα εργοδοτικά σωματεία θα αποχωρούν, προκειμένου να μην δεσμεύονται με μια σύμβαση από την οποία θα μένει απ’ έξω τουλάχιστον το 70% με 75% των εργαζόμενους. Έτσι, μαζί με το δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται, που αναστέλλεται για τουλάχιστον δύο χρόνια, αναμένεται να ανασταλεί και η συνδικαλιστική εκπροσώπηση πολλών εργοδοτών καθώς και η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.

Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και στην περίπτωση των εισηγμένων ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που το Δημόσιο έχει συμμετοχή. Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, προβλέπεται  ότι εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005) όπου το Δημόσιο διορίζει ως μετόχους την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην ουσία, η διάταξη αυτή αφορά τις εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ.

Οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, του ΤΤ και της Αγροτικής θα πρέπει να υπολογίσουν ως μέσο όρο των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων τα 1.900 ευρώ. Μάλιστα, έγκριτοι νομικοί σημειώνουν, πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δεν θα μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ τους μισθούς τους με επιδόματα που σήμερα λαμβάνουν, καθώς τίθεται με το σχέδιο νόμου, ανώτατο όριο για το μέσο όρο των  αμοιβών, μαζί με επιδόματα και αποζημιώσεις τα 3.000 ευρώ.  Διευθυντές και γενικοί διευθυντές στις ΔΕΚΟ θα λαμβάνουν αμοιβές  αντίστοιχες με την αμοιβή που προβλέπεται για γενικό γραμματέα υπουργείου και αντιστοιχεί σε 3.500 ευρώ καθαρά.

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται πως οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία για τη μισθοδοσία τους στη γενική γραμματεία των ΔΕΚΟ. Εάν δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα, τότε θα διακόπτει τη χρηματοδότηση. 
http://capital.gr.msn.com/Article.aspx?id=1300679