Γράφει ο Κων/νος Γκίκας Οπτικός-Δήλεσι
Είναι γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ορθή επίτευξη όλων των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.Στις λειτουργίες αυτές περιλαμβάνεται φυσικά και η όραση.Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την όραση,όπως θα αναλύσουμε παρακάτω.
ΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α
Η βιταμίνη Α αποτελεί την σημαντικότερη θρεπτική ουσία για τα μάτια μας,καθώς η ανεπαρκή κατανάλωση της οδηγεί σε ξήρανση του επιπεφυκότα του ματιού (ξηροφθαλμία) ενώ η έλλειψη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει και σε μη αναστρέψιμη τύφλωση.
Κύριες πηγές βιταμίνης Α (ψάρι,ιχθυέλαια,συκώτι,γάλα,κρόκος αυγού, σπανάκι,μπρόκολο,βερίκοκο,μάνγκο,μανταρίνια,καρότο κ.α)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Ο καταρράκτης, μια ασθένεια των ματιών που εμφανίζεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας προκαλείται από οξειδωτικές αντιδράσεις και συνεπώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως το πορτοκάλι,το καρότο,η ντομάτα,το καλαμπόκι, κίτρινες πιπεριές, το σπανάκι,τον κρόκο του αυγού αλλά και η βιταμίνη Ε του ελαιόλαδου.
ΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ω3 ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ
Τα Ω3 λιπαρά όξεα,έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.Η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας .
Πηγές Ω3 είναι(ιχθυέλαια,σολομός,τόνος,σκουμπρί,σαρδέλα,κολιός,καρύδια,λιναρόσπορος,σαλιγκάρια και ορισμένα λαχανικά)
ΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΦΥΛΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη,η οποία βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,στα φρούτα,στο συκώτι και στις ζύμες.Ανεπάρκεια του,πιθανότατα να καταλήξει σε οπτική νευροπάθεια.
ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟ’Ι’ΟΝΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ανωμαλίες στο μηχανισμό της όρασης.
Κύριες πηγές της(γάλα,αυγό,βούτυρο,μαργαρίνες,ψάρια) ενώ συντίθεται και στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.