Εορτολόγιο

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ


        Γράφει ο Κων/νος Γκίκας Πτ.οπτικός-Δήλεσι

Όλοι λίγο πολύ,έχουμε ακούσει,για ανθρώπους που δεν βλέπουν καλά και φορούν γυαλιά ,ότι έχουν μυωπία,πρεσβυωπία,αστιγματισμό κτλ,χωρίς όμως καμιά φορά να ξέρουμε τι είναι το καθένα ,και την διαφορετικότητα του κάθε προβλήματος που έχει ο καθένας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΥΩΠΙΑ?
Μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία που δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε με ευκρίνεια μακριά,ενώ η κοντινή όραση είναι ιδιαιτέρως ξεκάθαρη.Συνήθως οφείλεται σε επιμήκυνση του βολβού πέραν του φυσιολογικού μεγέθους.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ?
Η υπερμετρωπία, είναι μια αρκετά διεδομένη διαθλαστική ανωμαλία που δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε ευκρινώς ούτε στην κοντινή αλλά ούτε και στην μακρινή όραση.Η πιο συχνή αιτία είναι η ανεπαρκή επιμήκυνση του οφθαλμικού βολβού.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ?
Ο κερατοειδής χιτώνας αποτελεί το διάφανο πρόσθιο ΄΄παράθυρο΄΄του ματιού.Ο φυσιολογικός κερατοειδής είναι λείος και σφαιρικός,όπως η μπάλα του μπάσκετ,ενώ ο αστιγματικός είναι πιο κυρτός σε μια κατεύθυνση όπως είναι μια μπάλα του ράγκμπι.Αποτέλεσμα αυτού είναι η θολή και παραμορφωμένη όραση τόσο στα κοντινά όσο και στα μακρινά αντικείμενα.Ένα μάτι μπορεί να έχει μόνο αστιγματισμό,αλλά μπορεί να συνοδεύεται από μυωπία ή και υπερμετρωπία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ?
Η σκλήρυνση του κρυσταλλοειδή φακού που βρίσκεται μέσα στο μάτι,έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της προσαρμοστικης ικανότητας του ιδίου για κοντά,την εμφάνιση δηλαδή της πρεσβυωπίας.Για πρώτη φορά παρουσιάζεται γύρω στην ηλικία των 40 ετών και χαρακτηρίζεται από μια συνεχή κούραση για την εστίαση των κοντινών αντικειμένων.
Το καλό είναι ότι όλες η παραπάνω οφθαλμικές παθήσεις αντιμετωπίζονται στο ακέραιο με γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής.Απευθυνθείτε λοιπόν στον οπτικό, ώστε να σας καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή των οφθαλμικών φακών και  να επιμεληθεί της κατασκευής των γυαλιών σας ,καθώς και για την επιλογή και εφαρμογή των φακών επαφής σας.