Εορτολόγιο

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Βοιωτίας
 
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2011
 
Η Άρια Αγάτσα για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης: «Απαρχή μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, η συγκυβέρνηση»
 
Η Βουλευτής Βοιωτίας κυρία Αριάδνη Αγάτσα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «Πρόκειται για την απαρχή μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, η συγκυβέρνηση… Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τις ασθενέστερες τάξεις… Η πολιτική  συναίνεση που με τόσο μεγάλη δυσκολία επιτεύχθηκε, ήταν το ζητούμενο και ο μόνος τρόπος να κατοχυρωθούν αυτές οι αποφάσεις που δίνουν ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία…».
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κυρίας Αριάδνης Αγάτσα έχει ως εξής:
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ποτέ στο ορατό παρελθόν, η πατρίδα μας δεν είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση.
Ποτέ οι πολίτες αυτής της χώρας , δεν έβλεπαν το μέλλον με τόσο φόβο και απαισιοδοξία.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά κυρίως η επίδρασή της στην αδύναμη ελληνική οικονομία, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ύφεση, σε αδιανόητη για άλλες εποχές συρρίκνωση των εισοδημάτων σε απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική ευρωπαϊκή πορεία αμφισβητείται από τα πιο επίσημα χείλη, κι ακόμα και η συμμετοχή μας στο ενιαίο νόμισμα, κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε.
Είναι τώρα που το πολιτικό μας σύστημα -κι ο καθένας ίσως προσωπικά- κάνει την υπέρβαση που η κοινωνία απαιτεί.
Όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έτσι κι εδώ καταλάβαμε έστω και αργά, έστω και υπό  την πίεση μιας χρεωκοπίας, ότι αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια όλων.
Η συμφωνία τού Οκτωβρίου και η εφαρμογή των αποφάσεων που επιλέχθηκαν παρέχει στη χώρα μας την ασφάλεια που τόσο είναι απαραίτητη σ αυτές τις οικονομικές συνθήκες.
Η πολιτική  συναίνεση που με τόσο μεγάλη δυσκολία επιτεύχθηκε, ήταν το ζητούμενο και ο μόνος τρόπος να κατοχυρωθούν αυτές οι αποφάσεις που δίνουν ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ θεσμικά πρωτοστάτησε σ αυτήν την προσπάθεια, αγωνίστηκε για την επιτυχία της κι έδειξε πως όταν απειλείται η πατρίδα, εχθροί δεν υπάρχουν μεταξύ μας.
Η προστασία αυτής της συμφωνίας είναι εθνικό  ζήτημα και η μόνη διέξοδος να μείνει η χώρα ασφαλής στο ευρώ και να αξιοποιηθούν τα μεγάλα οφέλη που απορρέουν από την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και στο κέντρο της ομάδας των  ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών. Γι αυτό και θα πρέπει η κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει τις δέουσες διαδικασίες χωρίς ασφυκτική πίεση χρόνου, να επέλθει η ομαλότητα και να ακολουθήσουν  οι εκλογές. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας.
Η μείωση τού χρέους θα ελαφρύνει την ελληνική οικονομία από τόκους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα ενισχύσει την προσπάθεια να βοηθήσουμε τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, κάτι που θα πρέπει να είναι η πρώτη μας και η πιο άμεση προτεραιότητα. Διότι η μάχη σε κάθε σπίτι ήταν  και είναι σκληρή για να ανταπεξέλθει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ένα μήνυμα που τόσο έχει ανάγκη ο δοκιμασμένος ελληνικός λαός.
Σηματοδοτεί την κοινή αντίληψη των πολιτικών δυνάμεων ότι το συμφέρον της πατρίδας είναι πέρα και πάνω από τις στενές κομματικές επιδιώξεις τους και στέλνει εντός αλλά κυρίως εκτός μήνυμα ότι οι Έλληνες προκρίνουν το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και δε διστάζουν να επιστρατεύσουν ότι πιο ικανό και αποτελεσματικό διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα όπως είναι ο σημερινός πρωθυπουργός.
Με τις πλάτες των πολιτικών ηγεσιών αλλά και της συνειδητής στήριξης των βουλευτών η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να παρά να πετύχει. Η αποστολή της δεν είναι εύκολη  και η διεθνής συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή.
Όλοι βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική μας Ιταλία χώρα που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης με μεγάλη βιομηχανία και οικονομικά μεγέθη τελείως διαφορετικά από τα δικά μας.
Κι όμως μια χώρα σας αυτή ακολουθεί τα βήματα της Ελλάδας και προσπαθεί με την ίδια φιλοσοφία να αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα που έρχεται.
Είμαι σίγουρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η συνεργασία είναι η απαρχή μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας που θα επικρατήσει στην ελληνική πολιτική ζωή το επόμενο διάστημα.
Τα δυο τελευταία χρόνια βρεθήκαμε ακόμα στη χειρότερη κρίση που βίωσε η χώρα μας.
Ας δείξουμε ότι τώρα στα δύσκολα οι Έλληνες ενώνονται και υπερβαίνουν τους εαυτούς τους  παραμερίζουν τις διαφορές τους και  δουλεύουν όλοι μαζί με στόχο  να κρατήσουν τη χώρα όρθια.
Ας στείλουμε παντού ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς, ένα μήνυμα ελπίδας και ασφάλειας. 
Θέλω κι  εγώ απ αυτό εδώ το βήμα  να ευχηθώ με όλη μου την καρδιά  στο νέο Πρωθυπουργό, καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και να διαβεβαιώσω ότι θα έχει τη στήριξη μας σε όλες του τις προσπάθειες.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΓΑΤΣΑ
2 Συνημμένα αρχεία| 241KB