Εορτολόγιο

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1
35100 ΛΑΜΙΑ   

Λαμία 30-1-2012

Τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Στερεάς Ελλάδας για το 2011 παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συνήλθε στις 30 Ιανουαρίου σε Ειδική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 185 του «Καλλικράτη».

Στη Συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς παρουσίασε κατά την τοποθέτησή του τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2011, λέγοντας :


«Η σημερινή Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες της θητείας μας. Είναι η μέρα που κάνουμε μπροστά σας, δημόσια, τον απολογισμό των πεπραγμένων μας του χρόνου που πέρασε, της πρώτης χρονιάς λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Κάνουμε δημόσιο απολογισμό όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» κι όπως υπαγορεύεται από τη συνέπειά μας σε βασικές αρχές, όπως η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ενημέρωση των θεσμικών οργάνων, των φορέων και των πολιτών.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας και επίμονης δουλειάς όλων μας : του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών,  του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών, καθώς και των εργαζόμενων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που στάθηκαν συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε μια επίπονη, αλλά και δημιουργική διαδρομή.»

Σε τρία επίπεδα διαρθρώνεται ο απολογισμός που παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη, και συγκεκριμένα :

Σε πρώτο επίπεδο έγινε παρουσίαση των διαδικασιών οργάνωσης και λειτουργίας της αιρετής περιφέρειας, τόσο σε ότι αφορά τη συγκρότηση των συλλογικών θεσμικών οργάνων, όσο και σε σχέση με την οργάνωση των υπηρεσιών, καθώς και την οικονομική διαχείριση, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής :

«Το 2011 είναι μια χρονιά – ορόσημο για την Αυτοδιοίκηση. Είναι η χρονιά που σηματοδοτεί ουσιαστικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Είναι η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του θεσμού της αιρετής περιφέρειας. Αναμφίβολα, το 2011 είναι και θα παραμείνει  ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του θεσμού και ένα μοναδικό βίωμα για όλους όσους και απ΄όποια θέση τον υπηρετούν.

Σ΄αυτό τον απολογισμό λοιπόν είναι επιβεβλημένο να σταθούμε και να αναδείξουμε αυτή τη διαδικασία που μπορεί να φαίνεται αυτονόητη, πλην όμως είναι το θεμέλιο για την οργάνωση και τη λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον ήταν και το πιο απαιτητικό ίσως κομμάτι της δουλειάς μας. Μιας δουλειάς σύνθετης, με νέους όρους και διαδικασίες, με ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο και με εμπλοκές σε κάθε βήμα της. Μιας δουλειάς που χρειάστηκε όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να διαθέσουμε ατελείωτες ώρες και πάνω απ΄όλα να βάλουμε δημιουργική διάθεση και ικανότητες προσαρμογής στις νέες συνθήκες του «Καλλικράτη».

Πρώτο μας βήμα, η συγκρότηση και η λειτουργία των θεσμικών οργάνων, των υπηρεσιών και των διαχειριστικών λειτουργιών. Ακολουθώντας τον οδικό χάρτη για την αιρετή Περιφέρεια συγκροτήθηκαν τα θεσμοθετημένα όργανα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ανώτατο συλλογικό όργανο της Στερεάς Ελλάδας, συνεδρίασε 17 φορές πραγματοποιώντας 14 τακτικές και 3 ειδικές συνεδριάσεις, και εξετάζοντας 222 θέματα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αναδειχθεί σε θεμέλιο δημοκρατικού προγραμματισμού, όπου συζητούμε όλα τα θέματα προγραμματικής λειτουργίας της περιφέρειας, καθώς και σε βήμα διαλόγου, αφού σε κάθε συνεδρίαση  έχει καθιερωθεί διαδικασία ενημέρωσης, ερωτήσεων και απόψεων - προτάσεων για τα μεγάλα επίκαιρα θέματα της Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης πολιτών, συλλόγων και φορέων, με κατάθεση κρίσιμων προβλημάτων, αιτήματα συμπαράστασης και υποστήριξης και έκδοση ψηφισμάτων για πάμπολλα θέματα που είναι πέρα απ΄τις αρμοδιότητες της περιφέρειας, πλην όμως επηρεάζουν τη ζωή της κοινωνίας.

Σημαντικότατο θεσμικό όργανο για τη λειτουργία της Περιφέρειας είναι η Οικονομική Επιτροπή, η οποία το 2011 συνεδρίασε 35 φορές και εξέτασε 1.156 θέματα.

Για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες του «Καλλικράτη» και συγκροτήσαμε ένα ακόμα αιρετό θεσμικό όργανο, την Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης, στην οποία μεταβιβάστηκαν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Επιτροπή δικαιώνει το λόγο της συγκρότησής της, λειτουργώντας σε τακτική βάση και έχοντας συνεδριάσει το 2011, 16 φορές εξετάζοντας 261 θέματα. Ανάμεσά τους η Ειδική Συνεδρίαση με την Ειδική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη, όπου συζητήθηκαν σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα της Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα με το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις δύο επιτροπές, συνεδριάζει και η Εκτελεστική Επιτροπή, ως συλλογικό συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο της περιφέρειας, η οποία έχει κάνει 15 συνεδριάσεις, στις οποίες συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα περιφερειακής πολιτικής και έχει πάρει αποφάσεις για 43 θέματα.

Όλα τα θεσμικά όργανα συνέρχονται και συνεδριάζουν με βάση τους εγκεκριμένους κανονισμούς λειτουργίας τους και με αρχές πλήρους διαφάνειας και ανοιχτής συμμετοχής, που υπερβαίνουν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, αλλά αποτελούν για μας κεντρική αρχή συλλογικότητας και δημοκρατίας.

Το πρώτο διάστημα της θητείας μας, η οργάνωση των υπηρεσιών ήταν μεγάλη μας προτεραιότητα. Η εξάμηνη καθυστέρηση μετάβασης σημαντικών αρμοδιοτήτων όπως το ΕΣΠΑ στην αιρετή περιφέρεια, ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο που χρειάστηκε να ξεπεράσουμε, έτσι ώστε στις κομβικές υπηρεσίες προγραμματισμού και υλοποίησης έργων να επιτευχθεί η σύγκλιση και η ομογενοποίηση, χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Οι ενέργειές μας είχαν πάντα τις εξής κατευθύνσεις:
•    Να διαμορφωθούν συνθήκες λειτουργικότητας και διασύνδεσης των περιφερειακών ενοτήτων, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να παράγεται έργο.
•    Να περιορίζεται η γραφειοκρατία και οι επιτελικές λειτουργίες της έδρας της Περιφέρειας να συντελούν στη διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης.
•    Να διευκολύνεται η δουλειά όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δουλειά χρήσιμη και πολύτιμη, αφού όλοι μαζί υπηρετούμε κοινό στόχο, προς όφελος της Στερεάς Ελλάδας και της κοινωνίας.
•    Να αναβαθμίζεται η λειτουργία των συλλογικών οργάνων και να αποτελούν καταξιωμένους και αξιόπιστους θεσμούς της Περιφέρειας.

Παράλληλα με τη θεσμική και διοικητική οργάνωση, τους πρώτους μήνες της θητείας μας έπρεπε να δρομολογήσουμε και την οικονομική λειτουργία της Περιφέρειας, και το πράξαμε έγκαιρα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση σε πληρωμές οποιασδήποτε φύσης.

Μεριμνά μας, κατ΄αρχήν από πεποίθηση και επιπλέον ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο περιορισμός των δαπανών και η χρηστή οικονομική διαχείριση.

Γι΄αυτό, με σαφείς κατευθύνσεις, ο προϋπολογισμός του 2011 υλοποιήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις και με δύο βασικούς άξονες :
Πρώτος άξονας : η τακτοποίηση των οφειλών και ο προγραμματισμός έργων και επενδύσεων σε ρεαλιστική βάση, που δεν θα δημιουργεί οικονομικά ανοίγματα δυσανάλογα των δυνατοτήτων μας. Με τον τρόπο αυτό η Περιφέρεια γίνεται μια αξιόπιστη δομή για την ρευστότητα της αγορά του τόπου (προμηθευτές, εργολήπτες και συναλλασσόμενοι), χωρίς χρέη και καθυστερήσεις πληρωμών.
Δεύτερος άξονας : ο περιορισμός των εξόδων με οικονομίες κλίμακας. Από την ενοποίηση των υπηρεσιών προγραμματισμού, τεχνικών έργων και αγροτικής οικονομίας περιορίστηκαν οι λειτουργικές δαπάνες. Χαρακτηριστικά, στη Φθιώτιδα επετεύχθη η μείωση των δαπανών ενοικίων της τάξεως του 40 % και στη Φωκίδα 52 %.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ταμειακό μας υπόλοιπο στο τέλος του 2011 είναι 36,5 εκ. €, ενώ οι υποχρεώσεις από το 2011 στο 2012 είναι μόνο 3 εκ. €.»

Στο δεύτερο επίπεδο ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στη δραστηριότητα της Περιφέρειας με βάση κεντρικούς άξονες προγραμματικού χαρακτήρα, που αφορούν μείζονα θέματα της Στερεάς Ελλάδας, όπως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η διαχείριση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η εκπόνηση των επιχειρησιακών σχεδίων, καθώς και οι πρωτοβουλίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Χαρακτηριστικά ο κ. Περγαντάς τόνισε :

«Ο χρόνος που μας πέρασε, ο πρώτος χρόνος της αιρετής περιφέρειας, η έναρξη της νέας περιόδου στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, ήταν μια λευκή σελίδα. Μια λευκή σελίδα, που εμάς, ως πρώτη Περιφερειακή Αρχή μας προκάλεσε, να σχεδιάσουμε και να χαράξουμε την πορεία της δράσης μας. Με σχέδιο συγκεκριμένο και απαιτητικό για την πολύπλευρη και σύνθετη δραστηριότητα της περιφέρειας.

Στην προγραμματική διαδικασία, που δουλεύεται και παρακολουθείται στενά σε καθημερινή  βάση, ξεχωρίζουμε το 2011 έξι σημαντικούς σταθμούς :

Πρώτος σταθμός, η επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2011 μια εποικοδομητική συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ξεκινώντας τον Ιούλιο από την παρουσίαση των δεδομένων του ΕΣΠΑ για τη Στερεά Ελλάδα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προχωρήσαμε τάχιστα στο ουσιαστικό στάδιο, δηλαδή στην αποτελεσματική υλοποίησή του.
Με διαρκείς παρεμβάσεις εξασφαλίσαμε το ποσοστό της υπερδέσμευσης του προγράμματος, γεγονός που επιτρέπει να προχωρήσουμε στην, από χρηματοδοτικής πλευράς, απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

Πραγματοποιήσαμε ανοιχτές συναντήσεις για το ΕΣΠΑ σε κάθε περιφερειακή ενότητα : στη Βοιωτία, στη Φωκίδα, στην Εύβοια, στην Ευρυτανία, στη Φθιώτιδα. Συζητήσαμε διεξοδικά για την πορεία των έργων και ενεργοποιήσαμε τους τελικούς δικαιούχους, έτσι ώστε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης και απορρόφησης του προγράμματος.

Είχαμε διαρκή και στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ και με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα.

Το τέλος του 2011 αποδείχτηκε εξαιρετικά παραγωγικό για την πορεία του ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα :
•    Πρώτο και βασικό, προχωρήσαμε στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, με εντάξεις ώριμων έργων. Το 2011 εντάχθηκαν στο πρόγραμμά μας 51 νέα έργα, αυξάνοντας μαζί με τις τροποποιήσεις, τον προϋπολογισμό κατά 85 εκ. €.
Επιπλέον στις εκχωρημένες δράσεις για το Περιβάλλον, εντάχθηκαν συνολικά 39 έργα, προϋπολογισμού 13,26 εκ. €, τα οποία αφορούν κυρίως διαχείριση απορριμμάτων και υδρεύσεις.
•    Δεύτερον και εξίσου βασικό : το 2011 επιταχύνθηκε η υλοποίηση του συνόλου του προγράμματος, που περιλαμβάνει 286 έργα συνολικού προϋπολογισμού 413,86 εκ. €. Υπογράφηκαν συμβάσεις ύψους 70 εκ. €, ενώ δηλώθηκαν δαπάνες 48,7 εκ. €.

Το 2011 στη Στερεά Ελλάδα, καταφέραμε μια μεγάλη πρωτιά : ξεπεράσαμε το στόχο που είχε τεθεί για το ΕΣΠΑ, φτάνοντας στην κορυφή των περιφερειών, με τη μεγαλύτερη υλοποίηση έργων και απορρόφηση κονδυλίων.
Στο πρόγραμμά μας έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 253,6 εκ € και η απορρόφηση ανέρχεται στα 156,7 εκ €, δηλαδή σε ποσοστό 62 %, ενώ ο μέσος όρος της χώρας κυμάνθηκε σε ποσοστό 33,5 %.

Είχαμε δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι σκοπεύουμε να κάνουμε το ΕΣΠΑ ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, κάνοντας κυριολεκτικά αγώνα δρόμου, στάθηκε βασικός και συνεπής συνεργάτης σ΄αυτή την προσπάθεια, να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια για το καλό του τόπου μας και της κοινωνίας.

Δεύτερος σταθμός της προγραμματικής μας δράσης, η εκπόνηση των Επιχειρησιακών Σχεδιασμών για το καλάθι αγροτικών προϊόντων και για το σύνολο της Περιφέρειας έως το 2014.

Τρίτος σταθμός της δράσης μας, τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, και ιδιαίτερα τα προβλήματα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας διοργανώσαμε σύσκεψη με τους Δήμους, και είχαμε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος μας η εξεύρεση άμεσης λύσης στο θέμα της διάθεσης των σκουπιδιών με τη μορφή της κοινής, αποδεκτής, ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης πρότασης, στην οποία πρέπει να καταλήξουν οι ΟΤΑ άμεσα.

Σταθμός τέταρτος : ο συντονισμός πρωτοβουλιών για την διατήρηση και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα.
Μια διαδικασία που, πέρα από επαφές και συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου, κορυφώθηκε συνθετικά με την Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Πανεπιστήμιο.

Σ΄αυτή τη συνεδρίαση με την ευρύτατη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, υπογράψαμε ομόφωνα την επιδίωξή μας :  το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά να λειτουργεί βελτιωμένα, συνεισφέροντας στην εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Πέμπτος σταθμός : μια σημαντική κίνηση της Περιφέρειας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και το άνοιγμά της σε διεθνείς αγορές.

Αξιοποιώντας την εμπειρία της Βοιωτίας, και συνεχίζοντας τη συνεργασία υπογράψαμε μνημόνιο μεταξύ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Jiangxi της Κίνας.

Μια συμφωνία που έχει ως στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας και των αγροτικών προϊόντων.

Έκτος σταθμός ο προγραμματισμός, η χρηματοδότηση, παρακολούθηση και διαχείριση ενός ευρύτατου συνόλου δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, και πιο συγκεκριμένα :

Από το ΕΣΠΑ και τις 30 Συλλογικές Αποφάσεις που χειρίζεται η Περιφέρεια χρηματοδοτούνται εκατοντάδες έργα και δράσεις της Περιφέρειας, των Δήμων και άλλων φορέων. Έργα οδοποιίας, αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, χωροταξικού σχεδιασμού, σχολικών υποδομών, υγείας και πρόνοιας, πολιτισμού και τουρισμού, βελτίωσης του περιβάλλοντος, ύδρευσης, αποχέτευσης, υποδομών του πρωτογενή τομέα και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Θέλω να επισημάνω, ότι ειδικά για τα έργα των εθνικών πόρων, και εξαιτίας της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας της χώρας, το 2011 δώσαμε πραγματική μάχη με τις κεντρικές υπηρεσίες, και πετύχαμε – πάντα τηρουμένων των αναλογιών – σε ικανοποιητικό βαθμό την εξομάλυνση της χρηματοδοτικής ροής και τη συνέχιση πολλών έργων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, με επίμονες παρεμβάσεις, καταφέραμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ΣΑΕΠ 766, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα της Περιφέρειας, ειδικά στον τομέα της οδοποιίας.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της διεκδίκησης κονδυλίων για έργα και ενέργειες στη Στερεά Ελλάδα, μέσα στο 2011, εκπονήσαμε και υποβάλλαμε προτάσεις για ένταξη στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκ. €,που αφορούν την ψηφιακή σύγκλιση, το περιβάλλον, τις δράσεις δημόσιας υγείας και την αγροτική ανάπτυξη. Από τις προτάσεις αυτές ήδη εντάχθηκαν δύο έργα ύψους 28,3 εκ. €, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης. Συγκεκριμένα εντάχθηκαν τα :
«Αρδευτικά δίκτυα Λιβαδειάς», προϋπολογισμού 11,2 εκ €           &
«Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων  οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου» προϋπολογισμού 17,1 εκ €.

Ακόμα, μέσω των επενδυτικών νόμων διαχειριζόμαστε  επενδυτικά σχέδια στη Στερεά Ελλάδα και βαίνουν προς ολοκλήρωση 258 σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 244,5 εκ. €, ενώ βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης και υπαγωγής και άλλες προτάσεις.

Επιπλέον μέσω των Αναπτυξιακών μας Επιχειρήσεων υλοποιούμε προγράμματα LEADER της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, που αφορούν σε παρεμβάσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας (έργα ιδιωτών), καθώς και σε δημόσια έργα : στην Φθιώτιδα, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. €, στην Εύβοια, 11,3 εκ. €, καθώς και στην Φωκίδα.»

Τέλος στο τρίτο επίπεδο, η παρουσίαση του Περιφερειάρχη επικεντρώθηκε στην υλοποίηση έργου μέσα στο 2011 στη Στερεά Ελλάδα στους τομείς των μεταφορών, των υποδομών εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της υγείας και κοινωνικής μέριμνας, του πολιτισμού και τουρισμού και της αγροτικής ανάπτυξης, αναφέροντας ενδεικτικά:

«Το 2011 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καταγράφει στο ενεργητικό της την υλοποίηση ενός μεγάλου και πολύπλευρου έργο. Το 2011 είναι μια χρονιά, που οι δραστηριότητες για την οργάνωση και συγκρότηση του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, όχι μόνο δεν λειτούργησαν εις βάρος της αποδοτικότητας, αλλά αντίθετα ήταν μια πολύ παραγωγική και αποτελεσματική περίοδος.

Αυτό το χρόνο υλοποιήσαμε, ξεκινήσαμε και δρομολογήσαμε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας. Και επειδή η αιρετή περιφέρεια, είναι η ιστορική συνέχεια του κύκλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η εξέλιξη των έργων, φυσικά έχει αναφορές στη θητεία των προηγούμενων Νομαρχών και Νομαρχιακών Αρχών, που είχαν τη δική τους συνεισφορά, τη δική τους συμβολή σ΄αυτή τη δραστηριότητα.

Στους 12 μήνες που πέρασαν  έγιναν πολλά. Έχετε ήδη στα χέρια σας αναλυτικά στοιχεία και για την οικονομία του χρόνου θα αναφερθούμε συνοπτικά στους σημαντικότερους τομείς της δράσης μας.
Ξεκινούμε από τον τομέα των μεταφορών, που περιλαμβάνει τα έργα οδοποιίας και των λιμανιών.
Το 2011, πέρα από τα έργα που ολοκληρώθηκαν, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε 130 οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 258 εκ. €. Ενδεικτικά αναφέρουμε :

•    Στη Βοιωτία, η ολοκλήρωση του μεγάλου οδικού άξονα της νότιας πλευράς «Θίσβη – Κανάβαρι» και ο ανισόπεδος κόμβος των Βαγίων στο δρόμο Θήβα Λιβαδειά.

•    Στην Ευρυτανία οι δρόμοι από τη Βαρβαριάδα στα Άγραφα και «Σαρκίνη – Καταβόθρα»

•    Στην Εύβοια οι οδικοί άξονες «Ραπταίοι – Στύρα – Νέα Στύρα», «Στενή – Στρόπωνες – Μετόχι» και η παράκαμψη Αγίου Νικολάου Γιάλτρων.
•    Στη Φθιώτιδα η ολοκλήρωση του δρόμου Αταλάντη – όρια Νομών Φθιώτιδας & Βοιωτίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έργα βελτίωσης και διαπλάτυνσης στις δύο «εισόδους» του δρόμου, στις περιοχές Αταλάντης και Ελάτειας.

•    Στη Φωκίδα ο δρόμος από την Άμφισσα στο Λιδωρίκι και οι δρόμοι «Πενταγιοί – Αρτοτίνα» και «Γαλαξείδι – Πέντε-όρια»

Παράλληλα διεκδικήσαμε και πετύχαμε την χρηματοδότηση για την υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, όπως ο δρόμος «Λαμία – Καρπενήσι, με παρακάμψεις Μάκρης και Μακρακώμης», ο οποίος πρόκειται να δημοπρατηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Επιπλέον, υλοποιούμε σημαντικά λιμενικά έργα, προϋπολογισμού 25,3 εκ. €, με προτεραιότητα τα λιμάνια της Κύμης, της Καρύστου και του Μαντουδίου.

Επιδίωξή μας είναι να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο της Στερεάς Ελλάδας και να το αναδείξουμε σε οριζόντια παράμετρο για την τουριστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.
Επιδίωξή μας είναι να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε :
•    Την ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ και την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας Ε 65.
•    Την ολοκλήρωση των μελετών και των έργων του εθνικού οδικού δικτύου, με προτεραιότητα τους δρόμους της Εύβοιας, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουμε και τις ανάγκες όλων των περιφερειακών ενοτήτων.

Συνεχίζουμε με τον τομέα των υποδομών εκπαίδευσης.

Το χρόνο που πέρασε ολοκληρώθηκαν, δημοπρατήθηκαν και είναι σε εξέλιξη, νέα κτίρια και παρεμβάσεις βελτίωσης, αναβάθμισης και επέκτασης, συνολικού προϋπολογισμού 57 εκ €, σε υποδομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε :
•    Το Δημοτικό Σχολείο στο Μαυρομάτι της Βοιωτίας.
•    Τα Δημοτικά Σχολεία Μαντουδίου και Διρφύων στην Εύβοια, όπου οι τεχνικές μας υπηρεσίες ολοκληρώνουν 29 σχολικά έργα, τα περισσότερα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
•    Το Ενιαίο Σχολικό Συγκρότημα (Γυμνάσιο – Λύκειο) Λαμίας και το Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων στη Φθιώτιδα.

Ανάμεσα στις υποδομές που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ είναι και έργα για την στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Στερεάς Ελλάδας. Είναι :
•    Το έργο επισκευών και διαρρυθμίσεων της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, που θα πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του Πανεπιστημίου         &
•    Το νέο κτίριο του ΤΕΙ της Άμφισσας, μια μεγάλη παρέμβαση, μια μεγάλη απάντηση στα χρόνια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας

Προχωρούμε στον τομέα του περιβάλλοντος, έναν τομέα για τον οποίο έχουμε ενεργοποιήσει πλήρως το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μαζί με το εκχωρημένο ποσό των 80 περίπου εκατομμυρίων €, από το ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α.

Το 2011 εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτούμε 14 έργα περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 8,64 εκ. €, που αφορούν υδρεύσεις και αποχετεύσεις, καθώς και το έργο της συλλογής και απομάκρυνσης επικίνδυνων αποβλήτων στις περιοχές των Δήμων Διρφύων – Μεσσαπίων & Λοκρών, που υλοποιείται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Επίσης, αξιοποιώντας τα εκχωρημένα κονδύλια του ΕΠΠΕΡΑΑ, το 2011 εντάχθηκαν συνολικά 39 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,26 εκ €. Είναι έργα που αφορούν την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας, όπως :
•    Η υδροδότηση των τοπικών κοινοτήτων Νεοχωρακίου και Ελαιώνα του Δήμου Θήβας, με τροφοδότηση και διύλιση νερού από το Μόρνο.
•    Η αποκατάσταση ΧΑΔΑ και η προμήθεια εξοπλισμού, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι συνθήκες διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια.

Σημαντική προτεραιότητα των παρεμβάσεών μας είναι ο τομέας της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.

Με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκ. €, έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ, δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των δομών υγείας και πρόνοιας της Περιφέρειας, καθώς και σημαντικά έργα βελτίωσης και κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ανάμεσά τους :
•    Η ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας και προμήθεια εξοπλισμού του ιδρύματος κοινωνικής πρόνοιας της Ευρυτανίας, που δημοπρατήθηκε το 2011.
•    Η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, που εντάχθηκε το 2011 στο ΕΣΠΑ.
•    Η ανακατασκευή του παλιού Νοσοκομείου της Λαμίας και η ένταξή του στο νέο συγκρότημα, έργο που η σύμβασή του υπογράφηκε το 2011 και είναι ήδη σε εξέλιξη.

•    Και βέβαια, η κορυφαία μας παρέμβαση να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτήσουμε με 22 εκ. € το νέο κτίριο του Νοσοκομείου της Χαλκίδας. Μια παρέμβαση που συνέβαλε καθοριστικά στην εξομάλυνση της χρηματοδότησης του έργου, συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου 70 εκ. €, από εθνικούς πόρους και στη δυνατότητα ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού έργου για την αναβάθμιση των συνθηκών υγείας στην Εύβοια και στην περιφέρειά μας.

Επόμενος τομέας, ο τομέας του πολιτισμού και τουρισμού.

Χρηματοδοτούμε από το Περιφερειακό μας πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, υλοποιούμε και έχουμε σε εξέλιξη μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20,6 εκ € για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και για την προβολή και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού, ιστορικού, αρχαιολογικού και φυσικού αποθέματος του τόπου μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε :
•    Τη στερέωση και  αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο της Σκύρου.
•    Την αποκατάσταση του Μεσαιωνικού Πύργου στα Πολιτικά της Εύβοιας
•    Την επανέκθεση των προϊστορικών, κλασσικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Θήβας.
•    Την ανάδειξη και αξιοποίηση ορεινών μονοπατιών και τοπίων φυσικού κάλλους.

Παράλληλα, ήδη εκπονείται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Τουρισμού και σε λίγες μέρες δίνεται σε δημόσια διαβούλευση.


Τέλος, θα αναφερθούμε στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, τομέας σημαντικός για την οικονομική και παραγωγική ζωή του τόπου μας.
Αξιοποιούμε τις δυνατότητες του προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση αναγκαίων και πολύ σπουδαίων έργων για την οικονομία του πρωτογενή τομέα και ενδεικτικά :
•    Το αρδευτικό δίκτυο της Ανατολικής Βίστριζας, που υποβάλλαμε επικαιροποιημένα τεύχη το 2011, και η δημοπρασία του έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.
•    Το αρδευτικό έργο του Ελαιώνα της Άμφισσας, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του και με την υλοποίησή του, αξιοποιείται είναι σπουδαίο παραγωγικό, αλλά  ιστορικό απόθεμα της Στερεάς Ελλάδας.»

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε :

«Κινητήρια δύναμη αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς είναι η συμμετοχή, η στήριξη, η ενθάρρυνση, η αναγνώριση, ακόμα και η κριτική που εσείς οι ίδιοι ως μέλη των θεσμικών μας οργάνων, αλλά και φορείς και οι πολίτες μας έκαναν, για να πετύχουμε τους στόχους μας. Να οργανώσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την αιρετή Περιφέρεια και να την συγκροτήσουμε σε μια δομή ανοιχτή, λειτουργική, αποτελεσματική και ικανή να παράξει έργο.

Στον κύκλο της χρονιάς που πέρασε, συναντηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς  και κοινωνικούς φορείς. Κλείνοντας, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω έναν – έναν χωριστά και όλους μαζί  για τη συμμετοχή, την παρουσία και τη συμβολή στην προσπάθειά μας και στον κοινό μας στόχο να κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα σύγχρονη και δυναμική Περιφέρεια.