Εορτολόγιο

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ?

Γράφει ο Κων/νος Ν.Γκίκας-Οπτικός Δήλεσι

Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν δείξει ότι 40 ώρες ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν την αμβλυωπία στους ενήλικες.
Η Αμβλυωπία που συχνά αναφέρεται ως ¨τεμπέλικο μάτι΄΄είναι η κατάσταση όπου για κάποιες αιτίες η λειτουργία της όρασης δεν αναπτύχθηκε φυσιολογικά στα παιδιά.Η δυσλειτουργία αυτή συνήθως αφορά τα οπτικά ερεθίσματα από τον ένα οφθαλμό.
Μέχρι τώρα ίσχυε ότι η δυνατότητα διόρθωσης της αμβλυωπίας σταματάει στην ηλικία των 8 ετών.Στην έρευνα όμως που διεξήχθει,έλαβαν μέρος άτομα ηλικίας 15 εώς 61 ετών και η μέση βελτίωση της οπτικής οξύτηταςτους ήταν περίπου στο30% ανεξάρτητα από τα αίτια πρόκλησης της αμβλυωπίας(χωρίζεται σε διαθλαστική,στραβισμική,εξ ανοψίας).
Τι έκαναν? Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν ήταν να κλείσουν το «καλό»τους  μάτι για όση ώρα έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια. Ο χρόνος εκπαίδευσης ήταν περίπου 2 ώρες συνεχόμενες κάθε φορά,μέχρι να συμπληρώθουν 40 ώρες μέσα σε ένα μήνα.Μια άλλη ομάδα ενηλίκων με αμβλυωπία έκλεινε επίσης  το «καλό» μάτι κατά την διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, χωρίς όμως κάποια βελτίωση.
Η θεραπεία πλέον γίνεται παιχνίδι.