Εορτολόγιο

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

13 εργαζόμενους απέλυσε ο Μόρνος ΑΕ

Σε συνθήκες όπου εξελίσεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο η συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου, τρόικας και συγκυβέρνησης του μετώπου των μαύρων πολιτικών δυνάμεων, σε βάρος της εργατικής τάξης με σκοπό την δημιουργία συνθηκών και όρων δουλείας και μετά τις απολύσεις σε ΦΑΓΕ και ΕΒΓΑ, ο βιομήχανος Φιλίππου «χτύπησε» και στη ΜΟΡΝΟΣ.

Καταγγέλουμε την εργοδοσία της ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ, που στην κατεύθυνση της διασφάλισης της «ανταγωνιστικότητας» - κερδοφορίας, την Παρασκευή 13/1/2012, κάνοντας χρήση του «δικαιώματος» που της δίνει ο νόμος του κράτους των βιομηχάνων και σε επίδειξη βάναυσης εργοδοτικής βίας, προχώρησε στην απόλυση 13 εργαζομένων (λογιστές, υπάλληλοι γραφείων, λιθογράφος και επιστημονικό προσωπικό) μεταξύ των οποίων και κάποιοι που βρίσκονταν κοντά στη συνταξιοδότηση.

Οι απολύσεις αυτές αποτελούν μέρος των συνολικότερων σχεδιασμών στις επιχειρήσεις του ομίλου Φιλίππου και της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους τα τελευταία χρόνια.

Σχετίζονται με την προσπάθεια μετακύλισης των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η κερδοφορία των προηγούμενων χρόνων στις πλάτες των εργαζομένων.


Σχετίζονται με την πάγια επιδίωξη του εργοδότη για μείωση του «μισθολογικού κόστους», ουσιαστικά μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και εκφράζεται μέσω του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, της αντικατάστασης εργαζομένων με δικαιώματα που απορρέουν απο Σ.Σ.Ε. με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, το χτύπημα της πλήρους και σταθερής εργασίας, της κατάργησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Οι ισχυρισμοί της Δ/νσης της ΜΟΡΝΟΣ, ότι οι απολύσεις έγιναν με «κριτήριο» στην κατεύθυνση του να μην «πειραχτούν» εργαζόμενοι της παραγωγής δεν έχουν καμία αξία. Είναι βαθύτατα υποκριτικοί και άκρως επικίνδυνοι για τις συνειδήσεις των εργαζόμενων. Στοχεύουν, αφ’ ενός να σπείρουν εφησυχασμό στους εργαζόμενους, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για να υλοποιήσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, χωρίς αντιδράσεις και αφ’ ετέρου να στρέψουν τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλον. Η εφαρμογή στη πράξη του διαίρει και βασίλευε!!!

Συνάδελφοι,

Η εργοδοσία της ΜΟΡΝΟΣ θα οξύνει την επιθετικότητά της.
Μην έχετε αυταπάτες ότι θα σταματήσει εδώ.
Μην αποδεχτείτε καμία απόλυση, καμία υποχώρηση από τα δικαιώματά σας.
Τώρα αμέσως να δοθεί ηχηρή, αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία.
Πάλη για την ανάκληση των απολύσεων, να μην περάσει η εργοδοσία κανένα αντιδραστικό μέτρο.
Να πιεστεί η πλειοψηφία του εργοστασιακού σωματείου να συγκαλέσει την γενική συνέλευση των μελων ΤΩΡΑ.

Η τακτική της αναμονής και οι καθυστερήσεις, απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας του εργοστασιακού σωματείου για ανάληψη αγωνιστικής δράσης - απάντησης στην εργοδοσία, δεν βοηθούν τους εργαζόμενους. Αντίθετα, συμβάλλουν στο «άνοιγμα της όρεξης» της εργοδοσίας.

Συνάδελφοι,

Μη «τσιμπίσετε το δόλωμα» της εργοδοσίας με τον διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων (υπάλληλοι γραφείων με εργαζόμενους της παραγωγής) που επιχειρεί και κάποια «παπαγαλάκια» αναπαράγουν.

Όλοι οι εργατοϋπάλληλοι σε ταξική ενότητα και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία στα εργοστάσια του ομίλου Φιλίππου να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική επίθεση.

Συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και την κοινωνικοπολιτική συμμαχία για την ανατροπή της πολιτικής που στηρίζει το κεφάλαιο και τους κεφαλαιοκράτες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΒΑΛΟΣ Γ.
Ο ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ Η.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΘΗΒΑ 15/1/2012
Σ.Ε.Χ.Β.Ν.Β “Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 72
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡΙΤ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 80/2011 ΠΡΩΤΟΔ. ΘΗΒΩΝ
ΑΡΙΘ. ΚΑΤΑΧ. ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 840/9-5-2011
ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Ο.Ε.Χ.Β.Ε.
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6944743524
6976536889
6978353438