Εορτολόγιο

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

«ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ;»

«ΠΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ; »   


Το μείζον θέμα της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες, φέρνει με επίκαιρη ερώτησή του στην Βουλή, ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος.


Ο Βουλευτής Ευβοίας στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τονίζει ότι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει προκαλέσει  σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού Α.Ε. καθώς στόχος είναι η  πώληση της σε ιδιώτες οι οποίοι θα επωφεληθούν από την χρήση του μοναδικού ολοκληρωμένου και δημοσίου αυτοκινητόδρομου της χώρας, «εκτινάσσοντας» το κόστος των διοδίων, ενώ μακροπρόθεσμα θα χαθούν σημαντικά έσοδα από τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

«Επιπλέον και βάσει του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», υπογραμμίζει ο κ. Μαρκόπουλος,  «τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του κράτους θα πρέπει να «παραχωρούνται καθαρά και χωρίς βάρη στον ιδιώτη επενδυτή», συνεπώς πιθανολογείται πως θα επιχειρηθεί, εκ μέρους της κυβερνήσεως, πώληση δημοσίου πλούτου σε «τιμή ευκαιρίας» ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο με τις οφειλές της Εγνατίας Οδού που ανέρχονται στο ποσό ± 700 εκ. ευρώ».

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ καλεί τον κ. Χατζηδάκη να απαντήσει γιατί  παραχωρείται σε ιδιώτες η Εγνατία Οδός  ενώ είναι λειτουργικά υγιής, και έχει κατατεθεί εναλλακτικό σχέδιο εκ μέρους των εργαζομένων το οποίο διασφαλίζει την υγιή λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου καθώς επίσης και το αν θα αναλάβει το ελληνικό δημόσιο τα χρέη της εταιρίας.   


Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης  

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,
Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Θέμα: Παραχώρηση συντήρησης και εκμετάλλευσης Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες

Σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού Α.Ε. έχει προκαλέσει η παραχώρηση της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ, με προφανή στόχο την πώληση της σε ιδιώτες οι οποίοι θα επωφεληθούν από την χρήση του μοναδικού ολοκληρωμένου και δημοσίου αυτοκινητόδρομου της χώρας, «εκτινάσσοντας» το κόστος των διοδίων, ενώ μακροπρόθεσμα θα χαθούν σημαντικά έσοδα από τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού Α.Ε., η εταιρεία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει αναπτύξει υψηλότατη τεχνογνωσία και έχει καταθέσει εμπεριστατωμένη πρόταση με «επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι, με την δημόσια διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου και με λογικό αντίτιμο διοδίων (το μισό σε σχέση με τις υφιστάμενες συμβάσεις), καλύπτεται το υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού».

Επιπλέον και βάσει του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του κράτους θα πρέπει να «παραχωρούνται καθαρά και χωρίς βάρη στον ιδιώτη επενδυτή», συνεπώς πιθανολογείται πως θα επιχειρηθεί, εκ μέρους της κυβερνήσεως, πώληση δημοσίου πλούτου σε «τιμή ευκαιρίας» ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο με τις οφειλές της Εγνατίας Οδού που ανέρχονται στο ποσό ± 700 εκ. ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κος Υπουργός

  1. Πως αιτιολογείται η σχεδιαζόμενη πώληση σε ιδιώτη της Εγνατίας Οδού ενώ η εταιρεία είναι λειτουργικά υγιής, και έχει κατατεθεί εναλλακτικό σχέδιο εκ μέρους των εργαζομένων το οποίο διασφαλίζει την υγιή λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου; Θα γίνει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους εργαζομένους; Θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας;
  2. Θα γνωστοποιηθεί στο κοινοβούλιο ο πλήρης σχεδιασμός της κυβέρνησης σε σχέση με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση, το τίμημα που θα οριστεί θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού δημοσίου; Επιβεβαιώνεται η πιθανότητα ανάληψης των χρεών της Εγνατίας Οδού από το Ελληνικό Δημόσιο κατόπιν πιέσεων των ενδιαφερόμενων αγοραστών;

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής




ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ