Εορτολόγιο

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΣΚ: Μη ασφαλή τα μισά σχολικά κτήρια

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Οργανισμού Κτηρίων, προειδοποιεί για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτήρια, σημειώνοντας πως το 25% των 24.000 κτηρίων (ή 14.000 σχολικών μονάδων) είναι κατασκευασμένα προ του 1959, δηλαδή όταν δεν υπήρχε Αντισεισμικός κανονισμός. Ο οργανισμός τονίζει ότι περισσότερα από τα μισά σχολεία είναι ηλικίας από 30 έως 50 ετών «γεγονός που εγείρει ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια των κτηρίων και καθιστά επείγουσα την αντικατάσταση πολλών από αυτά».


Το σωματείο των εργαζομένων του οργανισμού, για τον οποίο επισημαίνει ότι το προσωπικό του έχει μειωθεί κατά 65% και η χρηματοδότησή του κατά 75%, κρίνει απαραίτητη την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων κτιριακών υποδομών από νέα σχολεία. «Χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις και ενισχύσεις και αντικατάσταση σε βάθος 5ετίας με την κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


«Άλλα 7.000 κτίρια (29,1% του συνόλου) έχουν κατασκευαστεί από το 1960 έως το 1985, δηλαδή με τον παλαιό Κανονισμό.Με τον νέο Αντισεισμικό Κανονισμό έχει κατασκευαστεί μόλις 45,8%, δηλαδή λιγότερα από τα μισά κτίρια», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.


Το σωματείο εργαζομένων του ΟΣΚ υπενθυμίζει ότι ο οργανισμός παρέδωσε την τελευταία διετία 44 νέα κτίρια και καταγγέλλει ως μη αποδοτική την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση για τη σχολική στέγη καθώς «οι προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους έδειξαν με βάση το κόστος ότι, για κάθε τρία σχολεία που έκαναν οι Δήμοι, ο ΟΣΚ κάνει πέντε, ενώ σημαντική ήταν και η διαφορά στο θέμα της ποιότητας κατασκευής υπέρ του Οργανισμού».


Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΣΚ αναφέρουν ακόμη ότι «109 έργα απεντάχθηκαν από τις προγραμματικές συμβάσεις και επανήλθαν στο ΟΣΚ, καθώς οι Δήμοι δεν μπορούσαν να τα φέρουν σε πέρας».


Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, ο ΟΣΚ θα συγχωνευθεί το προσεχές διάστημα με τις εταιρίες ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ σε έναν οργανισμό υπό την ονομασία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».


Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν την ενίσχυση του οργανισμού με άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων και τριπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης «ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με επάρκεια οι σημαντικές ανάγκες στη Δημόσια Σχολική Στέγη».


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου 

http://www.zougla.gr/oikogenia/article/osk-mi-asfali-ta-misa-sxolika-ktiria