Εορτολόγιο

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Φορο-κεραμίδα 46,5% για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Το σχέδιο προβλέπει πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30%. Επιπλέον καταργούνται και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά που ισχύουν για τα προστατευόμενα παιδιά, ενώ θα πληρώνουν και προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους
Βαρύς και ασήκωτος θα είναι ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο, καθώς έκρυβαν τα πραγματικά τους εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες προβλέπει πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30%. Ομως, οι νέες ρυθμίσεις κρύβουν παγίδες που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τους φόρους για τους επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα:
1. Δεν καταργείται μόνο το βασικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους αγρότες. Καταργούνται και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά που ισχύουν για τα προστατευόμενα παιδιά. Τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα. Οσοι φορολογούμενοι δήλωναν μέχρι τώρα εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο, επειδή τα εισοδήματά τους αυτά ήταν χαμηλότερα από τα ισχύοντα κατά περίπτωση συνολικά αφορολόγητα όρια, θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 30% όποια κι αν είναι τα ποσά των ετησίων καθαρών εισοδημάτων που θα δηλώσουν από τις πηγές αυτές.
Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με δύο παιδιά και εισόδημα 9.000 ευρώ, ενώ φέτος δεν πλήρωσε φόρο, το 2013 θα κληθεί να πληρώσει 2.700 ευρώ φόρο!
2. Από τη στιγμή που οι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιτηδευματίες θα φορολογούνται όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις, τότε εκτός από τον φόρο 30% που θα φορολογηθούν για τα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ, θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους. Η προκαταβολή φόρου επιβάλλεται επί του κύριου φόρου που προκύπτει με βάση το ύψος του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα ή από γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ετσι, η επιβάρυνση των συγκεκριμένων φορολογουμένων δεν θα περιοριστεί, τελικά, στο 30%, αλλά θα εκτιναχθεί στο πολύ υψηλότερο επίπεδο του 46,5%.
Δηλαδή ο επαγγελματίας με τα δύο παιδιά, εκτός από τα 2.700 ευρώ που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί και με 1.485 ευρώ, ποσό που θα καταβάλει ως παρακράτηση φόρου για την επόμενη χρονιά. Δηλαδή, ο λογαριασμός της Εφορίας θα φτάσει συνολικά στα 4.185 ευρώ!
3. Εξετάζεται η αύξηση της παρακράτησης φόρου από 20% που είναι σήμερα σε 30%, μέτρο που αναμένεται να θίξει χιλιάδες κυρίως νέους εργαζόμενους που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου και αμείβονται με «μπλοκάκι».
Μισθωτοί και συνταξιούχοι
Κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Σε δραστική μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σήμερα ακόμη και στο 30% μπορούν να προσδοκούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η εφαρμογή μιας νέας φορολογικής κλίμακας με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και περιορισμό των κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ σε 30%.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται πολλά σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή στο 30% και με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους. Εξετάζονται:
- Κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
- Κατάργηση των αφορολόγητων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.
- Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων για δαπάνες με αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Οσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι, τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν.
Μαρία Βουργάνα
Πηγή