Εορτολόγιο

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ερώτηση Βασιλικής Τσόνογλου- Βυλλιώτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κ. Σκανδαλίδη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κ. Σκανδαλίδη
ΘΕΜΑ: Επέκταση αποζημίωσης ΕΛΓΑ σε αγροτικές καλλιέργειες από ζημιές που προκαλούν ελάφια .

Όπως είναι γνωστό περί το θέρος 2008 συνέπεια πυρκαγιάς που ξέσπασε στη ΔΕ Δερβενοχωρίων Βοιωτίας καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας προκαλώντας ζημιά στην χλωρίδα και την πανίδα της δασικής περιοχής στα όρια του Νομού Αττικής και του Ν. Βοιωτίας στην παραπάνω θέση.
Έκτοτε υπήρξε σχέδιο αποκατάστασης της χλωρίδας και προστασία της πανίδας της περιοχής με όρους ευνοϊκούς για τα ζώα της μεταξύ των οικείων και τα ελάφια.

Η δραστηριότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται δεκάδες ελαφιών, που κατέρχονται από τον δρυμό σε πεδινές και πυκνές αγροτικές καλλιέργειες, αγρούς της πεδιάδας των Δερβενοχωρίων και να προκαλούν ζημιές στις εν λόγω παραγωγές με ανυπολόγιστη ζημιά των καλλιεργειών ιδίως φασολιών, αμπελιών και σιτηρών των Δ.Ε Σκούρτων και Στεφάνης.
Σύμφωνα με το νόμο 3877/2010 «Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας» και συγκεκριμένα στο αρθ. 2 (Ασφαλιζόμενοι Κίνδυνοι) ορίζεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ υπάγονται οι φυσικοί κίνδυνοι (ζημιογόνα αιτία) που προκαλούν ζημιές στις παραγωγές των συστηματικών καλλιεργειών, καθώς και ζημιές που προξενούνται από αρκούδες, αγριογούρουνα (στις περιοχές που προστατεύονται από την συνθήκη RAMSAR) και άγρια κουνέλια.
Εν προκειμένω οι εν λόγω ζημιές που προκαλούνται από τα ως άνω ζώα που δεν είναι εξημερωμένα και τελούν σε άγρια κατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ζημιές που προκαλούν άγρια κουνέλια και οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.


Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κος Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ και στις ζημιές που προκαλούνται από ελάφια;


Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη