Εορτολόγιο

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τουλάχιστον 6 εκ. € στους ιδιώτες από το Τέλος Ακινήτων

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων θα εισπράξουν 6 εκ. € που θα πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω του Ειδικού Τέλους Ακινήτων σύμφωνα με την ερώτηση καταγγελία του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κου Μιχάλη Γιαννάκη προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης θεωρεί υπερβολικό το κόστος των 6.000.000 € που θα εισπράξει τόσο η ΔΕΗ όσο και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας με πρόσχημα την αύξηση του κόστους είσπραξης, αφού οι εταιρίες αυτές διαθέτουν ήδη υπαρκτό και έτοιμο εισπρακτικό μηχανισμό.


«Αυτό το ποσό συνιστά ουσιαστικά μεταβίβαση πόρων από τους καταναλωτές στους μετόχους των εταιριών» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης και καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς να τεκμηριώσουν την αύξηση του πρόσθετου κόστους είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από τη ΔΕΗ και τις αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών
              Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΜΑ: «Τουλάχιστον 6 εκ. € στους ιδιώτες από το Τέλος Ακινήτων»

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με την παράγραφο 10 της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή του έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, προβλέπεται η παρακράτηση του 0,25% από την ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα είσπραξης του τέλους για το Κράτος.

Σύμφωνα την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται ότι τα συνολικά έσοδα της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων από την είσπραξη του Τέλους ανέρχεται στο ποσό των 6,5 εκ €.

Επειδή το ποσό των 6,5 εκ € φαντάζει υπερβολικό ως κόστος είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, σε έναν ήδη υπαρκτό και έτοιμο εισπρακτικό μηχανισμό που διαθέτουν τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι

Επειδή αμφισβητείται αυτό το κόστος και εφόσον δεν τεκμηριωθεί επαρκώς από τους συναρμόδιους Υπουργούς, το ποσό των 6,5 εκ € συνιστά ουσιαστικά πρόσθετο κέρδος για την ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους και μεταβίβαση από τους καταναλωτές στους μετόχους των εταιριών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Πως τεκμηριώνεται το κόστος των ιδιωτών παρόχων από την είσπραξη του Τέλους Ακινήτων από τους παρόχους;
 Να κατατεθούν στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση του κόστους για τους παρόχους από την είσπραξη του ειδικού Τέλους;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ