Εορτολόγιο

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10.06.2012

Με επιτυχία στέφθηκε η «Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων, με διοργανωτές το Δημοτικό Ωδείο Θηβών και τη ΔΗ.Κ.Ε.Θ. Επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο Μουσικολογιώτατος Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.Χ.Ε., Πρωτοψάλτης και Χοράρχης κ. Θεόδωρος Βασιλικός.
Σε διπλανή αίθουσα υπήρξε παράλληλα και έκθεση βυζαντινών εικόνων του Εργαστηρίου εικαστικών Τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
Μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου, και την εμπνευσμένη ομιλία της διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Θηβών κ. Νίκης Πανταζάτου, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πρώτα ανέβηκε στην σκηνή χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας «Ο παπα-Γιώργης Ρήγας», η οποία απέδωσε εξαιρετικούς βυζαντινούς ύμνους υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου και Μουσικοδιδασκάλου κ. Γεωργίου Γερογιάννη.
Στην συνέχεια την σκυτάλη έλαβε η Βυζαντινή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Θηβών υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Υμνωδού της Μ.Χ.Ε., Πρωτοψάλτου και Μουσικοδιδασκάλου κ. Γεωργίου Χατζηχρονόγλου. Στο τέλος του προγράμματός της, η χορωδία έψαλλε και δύο τραγούδια αναφερόμενα στην σφαγή του Διστόμου, σε στίχους Διστομιτών ποιητών και μελοποίηση Γεωργίου Χατζηχρονόγλου. Έγινε ακόμη και εκτενής αναφορά από τον κύριο Χατζηχρονόγλου στο γεγονός της σφαγής του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944), καθ΄ όσον την ημέρα της εκδήλωσης συμπληρώνονταν 68 χρόνια από το γεγονός.
Κατόπιν έλαβε χώρα η βράβευση του κ. Θεοδώρου Βασιλικού, για το εν γένει καλλιτεχνικό, μουσικό, διδακτικό, δισκογραφικό και ευρύτερα εθνικό του έργο. Η βράβευση έγινε από τον κ. Δήμαρχο Θηβαίων. Ο κ. Βασιλικός, εφ΄ όσον πρώτα έψαλλε με την μοναδική φωνή του βυζαντινούς ύμνους, στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Δήμο και το Δημοτικό Ωδείο Θηβών για την τιμή, και αναφέρθηκε διά μακρόν στην γνωριμία και πολυετή συνεργασία του με τον κ. Χατζηχρονόγλου.
Στο τέλος της εκδήλωσης πήρε το λόγο ο αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος π. Μιχαήλ Κατσίνας, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας για την εκδήλωση και τον κ. Βασιλικό. Την εκδήλωση κατέκλεισε η διευθύντρια του Ωδείου κ. Πανταζάτου.
Πλην των προαναφερθέντων παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός κ. Ευ. Μπασιάκος, ο πολιτευτής και πρώην αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Δημ. Αγγέλου, οι εφημέριοι των ιερών Ναών Αγ. Γεωργίου Θηβών, Αγ. Θεοδώρων Θηβών, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Θηβών και Αγ. Νικολάου του Νέου Ταχίου, και πολλοί άλλοι. Μετά το πέρας της εκδήλωσης επηκολούθησε δεξίωση.