Εορτολόγιο

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 17 Μαΐου 2011

Με υπόγεια μέσα και εκτός Βουλής επιβάλλουν την κατάργηση της ΔΟY Θηβών

Την ειλημμένη απόφαση για κατάργηση της ΔΟΥ Θηβών καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κος Μιχάλης Γιαννάκης.

«Πιστή στην «υπόγεια» επικοινωνιακή λογική, η κυβέρνηση αποφεύγει την κοινοβουλευτική βάσανο και καταργεί υπόγεια την ΔΟΥ Θηβών» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης, αφού με το νόμο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία δίνεται η δυνατότητα, μέσω του «Επιχειρησιακού Προγράμματος» που καταρτίζει ο Υπουργός, να καταργεί τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης σημειώνει την σημασία της ΔΟΥ Θηβών για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές και την ανάγκη εξυπηρέτησης των χιλιάδων πολιτών, αγροτών και μικρών επιχειρηματιών της επαρχίας, ενώ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα, 16 Μαΐου 2011

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση των ΔΟΥ»

Κύριε Υπουργέ,

Η ανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του Κράτους κατείχε προεξάρχουσα θέση στην προεκλογική ρητορική του ΠΑΣΟΚ. Η βιαστική, πρόχειρη και κακοσχεδιασμένη υλοποίησή της, όμως, εμφανίζει σημαντικές στρεβλώσεις και αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που υποτίθεται ότι προσδοκά, όπως άλλωστε αποκαλύπτεται από την δραματική υστέρηση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Πιστή σε μια «υπόγεια» επικοινωνιακή λογική μάλιστα, η κυβέρνηση επιχείρησε να αποφύγει την κοινοβουλευτική βάσανο των νέων οριζόντιων ρυθμίσεων που προωθεί, όπως η χωρίς σαφή κριτήρια κατάργηση δεκάδων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών της Επικράτειας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 3943/2011 που ψήφισε η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, κάθε τρία χρόνια εκπονείται εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα υποτίθεται ότι περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων κατά της φοροδιαφυγής, εισηγήσεις για θεσμικές αλλαγές και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών.
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2011-2013, που παρουσιάσατε πρόσφατα, αποφασίζετε ότι «Διατηρείται μια μόνο Δ.Ο.Υ. στη πρωτεύουσα κάθε νομού και οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών στο πλαίσιο των ΚΕΠ.».
Με την εφαρμογή του σχεδίου σας αυτού στο νομό Βοιωτίας, καταργείτε τη Δ.Ο.Υ. Θήβας.
Η απόφασή σας αυτή είναι λανθασμένη και δεν εξυπηρετεί τους στόχους που έχετε θέσει για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότερη και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών αρχών. Ένας οριζόντιος κανόνας χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τις σημαντικές ιδιαιτερότητες και διαφοροποιήσεις της περιοχής Θηβών, σας οδηγεί σε αποφάσεις με αρνητικά αποτελέσματα.
Δεδομένου ότι στη Δ.Ο.Υ Θηβών υπάγονται και εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη βιομηχανική περιοχή Θηβών – Οινοφύτων – Σχηματαρίου, γίνονται εύκολα αντιληπτά τα οικονομικά μεγέθη, ο αριθμός εξυπηρετούμενων επιχειρήσεων και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών που καλύπτει η λειτουργία της Δ.Ο.Υ Θηβών. Η προωθούμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ Θηβών, με βεβαιότητα, θα οδηγήσει σε πλημμελή εξυπηρέτηση και έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών, σε λιγότερη διαφάνεια και εντέλει θα έχει αρνητική επίδραση στην είσπραξη κρίσιμων και σημαντικών εσόδων για το Κράτος.
Ήδη, η σχεδιαζόμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ Θηβών έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της περιοχής, καθώς και στην τοπική κοινωνία.
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2011-2013 αναφέρετε ότι «Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και για το νησιωτικό χώρο.». Θεωρείται περισσότερο από επιβεβλημένο, αντίστοιχη ειδική μέριμνα να ληφθεί και για την επαρχία Θηβών του νομού Βοιωτίας και να αποφασίσετε τη διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Θηβών.
Επειδή είναι υποχρέωση του Κράτους να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Επειδή η φορολογική συνείδηση ενισχύεται μέσα από την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Επειδή η σωστή διάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού και των φορολογικών υπηρεσιών οδηγεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Θα επανεξετάσετε την κατάργηση της  Δ.Ο.Υ Θηβών;
-Ποια τα οικονομικά μεγέθη, ο αριθμός εξυπηρετούμενων επιχειρήσεων και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών που καλύπτει η λειτουργία της Δ.Ο.Υ Θηβών;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Μιχάλης Γιαννάκης
    Βουλευτής Βοιωτίας