Εορτολόγιο

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τα κάγκελα της φυλακής είναι για τους λεβέντες!

Στις 17.30 ώρα Ελλάδας οδηγείται σε δικαστήριο του Μανχάταν ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινικ Στρος Καν, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK, έπειτα από καταγγελία καμαριέρας ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική επίθεση. Θα προηγηθεί εξετάσή του από τον ιατροδικαστή.

Ο Στρος Καν αντιμετωπίζει κατηγορίες  για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και για ομηρία που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 20 έτη.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας απέναντι στις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που τον βαραίνουν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μεταφέρθηκε στις 23:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) από αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης στο Χάρλεμ, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φανερά κουρασμένος και φορώντας χειροπέδες επιβιβάστηκε σε περιπολικό.

  Ιατροδικαστική εξέταση
Οπως έγινε γνωστό θα υποβληθει σε ιατροδικαστικές εξετάσεις και στις 10.30 ώρα Νεας Υόρκης, στις 5.30 μμ ώρα Ελλάδας, θα προσαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα εξεταστούν τα ρούχα του για δείγματα DNA, αλλά και ο ίδιος για το αν φέρει γρατσουνιές ή άλλα τραύματα.

" Ο πελάτης μας συναίνεσε πρόθυμα στην επιστημονική και ιατροδικαστική εξέταση απόψε , κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και για την ώρα έχουμε συμφωνήσει για την αναβολή της κλήσης ενώπιον του δικαστηρίου μέχρι αύριο το πρωί ", δήλωσε ο Γουίλιαμ Τέιλορ, δικηγόρος του Ντομινίκ Στρος Καν στους δημοσιογράφους έξω από το Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο δικηγόρος του στην Ουάσινγκτον Ουίλιαμ Τέιλορ είπε ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες και «θα δηλώσει αθώος». Ακόμη, ανέφερε ότι ο πελάτης του είναι «καλά».

Η είδηση της σύλληψης του γενικού διευθυντή του Ταμείου έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε.

Η σύζυγος

Η σύζυγος του Στρος-Καν Αν Σενκλέρ αναφέρει σε ανακοίνωσή της, που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι δεν πιστεύει τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν.

«Δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του συζύγου μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αθωότητά θα αποδειχτεί», γράφει η Σενκλέρ, η οποία απευθύνει έκκληση «για ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση».

Το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ότι παραμένει «σε πλήρη λειτουργία», σημειώνοντας ότι δεν θα προβεί «σε σχόλια» για την υπόθεση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία του, ο Τζον Λίπσκι,
αναλαμβάνει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του.

Τον επισκέφτηκε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη Φιλίπ Λαλιό επισκέφτηκε τον Στρος-Καν. Η γαλλική πρεσβεία και το προξενείο της «έχουν κινητοποιηθεί. Είμαστε και θα παραμείνουμε σε επαφή με το ΔΝΤ και τις αμερικανικές αρχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν απηύθυνε έκκληση για σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας.



Πώς έγινε το περιστατικό

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ συνελήφθη το Σάββατο και ανακρίθηκε μετά από καταγγελία καμαριέρας ξενοδοχείου, όπου διέμενε, για σεξουαλική επίθεση.

Ο 62χρονος Στρος-Καν, ένας από τους σημαντικότερους διαχειριστές οικονομικών κρίσεων σε διεθνές επίπεδο, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο JFK, μόλις είχε επιβιβαστεί σε πτήση της Air France για το Παρίσι, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Μπράουν.

Η 32χρονη καμαριέρα κατέθεσε μήνυση για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης, αφού «απέδρασε» από το δωμάτιο του Στρος-Καν στο ξενοδοχείο Sofitel.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, η 32χρονη γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με «ελαφρά τραύματα» μετά την επίθεση, που είπε πως σημειώθηκε όταν μπήκε στο δωμάτιο για να καθαρίσει περίπου στις 13:00 τοπική ώρα.

«Βγήκε από το μπάνιο, εντελώς γυμνός, και αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά», ανέφερε ο Μπράουν. Η γυναίκα ειδοποίησε το προσωπικό, το οποίο κάλεσε την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο Στρος-Καν είχε φύγει όταν έφθασαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο, και μάλιστα φαίνεται ότι έφυγε πολύ βιαστικά, καθώς ξέχασε το κινητό του τηλέφωνο. «Μάθαμε ότι βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο της Air France. Κράτησαν την πτήση και τον κατέβασαν», πρόσθεσε.

Η καμαριέρα «εργάζεται στο ξενοδοχείο μας εδώ και τρία έτη και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του», δήλωσε ο διευθυντής του Sofitel. «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η υπάλληλός μας ήταν απόλυτα ικανοποιητική όσον αφορά την εργασία και τη συμπεριφορά της», τόνισε ο διευθυντής Χόρχε Τίτο, σε ανακοινωσή του.

Nooz.gr