Εορτολόγιο

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εφαρμογή μέτρων από το ΥΠΕΚΑ για την προστασία των δασών

Νέα σειρά μέτρων πρόληψης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία αντιπυρικών σχεδίων από τα δασαρχεία και η στελέχωση με δασολόγους των επιχειρησιακών κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου 2011, έως και τις 31 Οκτωβρίου 2011, που λήγει η αντιπυρική περίοδος, οι Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμα λειτουργίας τους, ώστε οι συνολικά 3000 υπάλληλοι που τις στελεχώνουν, να δέχονται καταγγελίες και να πραγματοποιούν περιπολίες τις απογευματινές ώρες, καθώς και κατά τη διάρκεια των αργιών.
Για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, καθώς και αντίστοιχο ποσό για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων οκτάμηνης απασχόλησης.


Τέλος, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενσωματώνει το προσωπικό της αγροφυλακής, στις δασικές υπηρεσίες.

Η χρηματοδοτική πρόνοια για την αντιπυρική προστασία περιλαμβάνει: εξασφάλιση από το ΥΠΕΚΑ 510.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών εξόδων των Δασικών Υπηρεσιών. Επιπλέον, το υπουργείο έχει συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του πίστωση ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση - βελτίωση - βατότητας του Δασικού Οδικού Δικτύου.
zougla.gr