Εορτολόγιο

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

«Θα δημιουργήσουμε περισσότερες Κερατέες»


Αντίθετο με την πρόταση- ως προσωρινή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων- για κλείσιμο των Χ.Α.Δ.Α και μεταφοράς του συνόλου των απορριμμάτων σε υπάρχοντες ΧΥΤΑ στην περιοχή της Στερεάς, μεταξύ των οποίων και της Θήβας, που έκανε χθες η αρμόδια Υφυπουργός κυρία Τζάκρη κατά τη σύσκεψη στη Λαμία, δηλώνει το δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Προβληματισμένοι με αυτή την εξέλιξη δηλώνουν και φορείς της Θήβας.


Η θέση του φορέα μας αλλά και του δικτύου των Φο. Δ. Σ. Α είναι ότι το κλείσιμο των χωματερών, χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο, δεν μπορεί να γίνει γιατί θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Να το πω λίγο σχηματικά περισσότερες ‘Κερατέες’ από ότι έχουμε τώρα. Στη συνάντηση τέθηκαν και υποδείχθηκαν διάφορα μέρη για να οδηγηθούν τα απορρίμματα όπως η Θήβα, η Λιβαδειά, η Λαμία και η Χαλκίδα. Αυτό όμως ξέρετε ότι, αν υπάρχει μια κατεύθυνση των απορριμμάτων σε ορισμένους ΧΥΤΑ και δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη λύση και πρόταση για τα απορρίμματα σε λίγο οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ θα κορεστούν. Δεν είναι λύση αυτό λοιπόν. Η λύση είναι μια και μοναδική, είναι η μείωση του όγκου και η πρόταση μας στηρίζεται σ’ αυτό να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων μέσα από τη διαλογή στην πηγή έτσι ώστε να θάβεται μόνο το 10%» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΕΠΟΔΑΘήβας Χ.Τσοκανής.

Στις καλένδες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης ωστόσο παραμένει αυτή η πρόταση της ΔΕΠΟΔΑΘ- η οποία έχει και την κοινωνική αποδοχή όλης της περιφέρειας των 11 φορέων από πέρσι τον Ιούλιο- για την λύση στη διαχείριση όλων των στερεών αποβλήτων της Στερεάς.
Star Lamias