Εορτολόγιο

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η Ριτσώνα δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Κέντρων Κράτησης Παράνομων Μεταναστών

Το παλαιό στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΚΕΠ) στη Ριτσώνα, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 3 Κέντρων Υποδοχής (των προς ταυτοποίηση) Μεταναστών και των 10 Κέντρων Κράτησης (των παρανόμως εισελθόντων και των μη δικαιουμένων άσυλου) Μεταναστών που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.Παρά το ότι το παλαιό στρατόπεδο στη Ριτσώνα εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα πως θα στέγαζε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών (μάλιστα υπάρχει ενεργή εργολαβία για τη μετασκευή του σε τέτοιο), τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται (όπως αναφέρεται και στον Αθηναϊκό τύπο) στις έντονες αντιρρήσεις που έχει εκφράσει και συνεχίζει επίμονα να εκφράζει ο Δήμος Χαλκιδέων (θυμίζουμε παραδειγματικά την ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου, Θανάση Ζεμπίλη προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου).
Ο Αντιδήμαρχος Αυλίδας (στη Δημοτική Ενότητά της ανήκει η Ριτσώνα), Μιχάλης Τσομώκος, δηλώνει «ικανοποίηση» από πλευράς του Δήμου για την εξέλιξη, «αφού προφανώς διαπιστώθηκαν οι παρενέργειες και κατανοήθηκε πως είναι ακατάλληλος έως και επικίνδυνος για Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών, ένας χώρος κοντά σε κατοικημένες περιοχές με συσσωρευμένα προβλήματα, οι οποίες στερούνται βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, μονάδας υγείας και επαρκούς αστυνόμευσης».
Ο Μιχάλης Τσομώκος πάντως, σημείωσε και «την επιφυλακτικότητα που οφείλουμε να διατηρούμε», αφού από κύκλους του Υπουργείου σημειώνεται ότι ειδικά για την Αττική, υπάρχει η ανάγκη για ένα ακόμη Κέντρο, χωρητικότητας 700-1000 ανθρώπων.


Σημειώνοντας πως «ελπίζουμε ότι δεν θα επανατεθεί ζήτημα Ριτσώνας, η Κυβέρνηση δεν θα επιλέξει για μια ακόμη φορά πολιτική σύγκρουσης ενάντια στις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου και των πολιτών του» και καθιστώντας σαφές πως σε τέτοια περίπτωση «ο Δήμος θα αντιδράσει δυναμικά, δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».
Το Κέντρο έφυγε αλλά οι λαθρομετανάστες θα μείνουν.
Μπορεί το Κέντρο λαθρομεταναστών τελικά να μην γίνει στη Ριτσώνα της Χαλκίδας, θα μείνουν όμως οι λαθρομετανάστες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Η οργανωμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας μπορεί να έφερε αποτελέσματα (προς το παρόν), όμως στην ουσία έχουμε να κάνουμε με έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει.
Η αδράνεια της κρατικής μηχανής και των οργάνων της, συντηρεί το αδιέξοδο. Δίνεται λοιπόν έτσι η ευκαιρία σε κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων να αισχροκερδούν σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας και των λαθρομεταναστών.
Η αδιαφορία και η νεφελώδης πολιτική της κυβέρνησης του μνημονίου εξασφαλίζει στους λαθρομετανάστες συνθήκες άθλιας διαβίωσης που τους οδηγούν στην εγκληματικότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στυγερή δολοφονία του άτυχου πατέρα.

Γραφείο Τύπου
ΝΟ.Δ.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ