Εορτολόγιο

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Το προκλητικό εξώφυλλο Ολλανδικού περιοδικού.

Άκρως προκλητικό το εξώφυλλο ολλανδικής εφημερίδας. Έβαλαν τουρκική σημαία αντί του σταυρού στην κορυφή τρούλου εκκλησίας στη Σαντορίνη. Αντίδραση από το δήμαρχο Θήρας (Pics)
Στα χνάρια του γερμανικού περιοδικού Focus αποφάσισε να βαδίσει η ολλανδική εφημερίδα De Pers, υψώνοντας την τουρκική σημαία στην κορυφή τρούλου εκκλησίας της Σαντορίνης.
Το προκλητικό εξώφυλλο της εφημερίδας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως αυτά του Focus με την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία ή να εμφανίζεται ως ζητιάνα.
Με τη βοήθεια του Photoshop, το free-press έντυπο τοποθέτησε στη θέση του σταυρού της εκκλησίας την τουρκική σημαία προκειμένου η φωτογραφία να συνοδεύσει άρθρο αναφορικά με τους Τούρκους που, ενόψει πτώχευσης της Ελλάδας, βρίσκουν ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σκληρή αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη για το προκλητικό εξώφυλλο της ολλανδικής εφημερίδας De Pers, που "τοποθέτησε" τουρκική σημαία σε εκκλησία στη Σαντορίνη. Τι αναφέρει στην επιστολή του ο πρέσβης Ιωάννης Οικονομίδης
Μετά το προκλητικό εξώφυλλο της ολλανδικής εφημερίδας De Pers που "ύψωσε" τουρκική σημαία σε εκκλησία της Σαντορίνης, ο πρέσβης μας στη Χάγη απέστειλε επιστολή στη διεύθυνση της εφημερίδας προκειμένου να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας.

Έτσι μετά το δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, που αντέδρασε άμεσα, τονίζοντας ότι το εξώφυλλο προσβάλει βάναυσα την ιστορία του τόπου και προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σαντορίνης, έρχεται και η αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη.
Ο πρέσβης μας στη Χάγη Ιωάννης Οικονομίδης επισημαίνει στην επιστολή του ότι το μοντάζ της εικόνας, όπου εμφανίζεται φωτογραφία ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας με τουρκική σημαία να κυματίζει, υπήρξε ατυχής έμπνευση, διότι δημιουργεί λανθασμένους συνειρμούς.
"Επηρεάζει αρνητικά τη γνώμη των αναγνωστών σας για τη χώρα μου, αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και τους πολλούς ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ολλανδίας και εν ολίγοις, αποτελεί προσβολή για μία φίλη χώρα", σημειώνει.
Αναφέρεται ακόμα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να τιμήσει τις υποχρεώσεις της.
Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή τροχιά συνεργασίας με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
"Ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες προκειμένου η οικονομία της χώρας να μπει σε ορθή τροχιά", αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί πολλή και σκληρή κριτική, άλλη βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και άλλη σε ανακρίβειες.
"Καλωσορίζουμε κάθε γνώμη, αλλά αρνούμαστε να δεχθούμε προσβολές", καταλήγει, καλώντας την εφημερίδα να σεβαστεί τις ευαισθησίες του φίλου ελληνικού λαού και να απέχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που, στο όνομα ενός εφήμερου εντυπωσιασμού προκαλούν διαρκή αισθήματα πίκρας.