Εορτολόγιο

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
   ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
    ΔΗΜΟΣ   ΤΑΝΑΓΡΑΣ                                  Σχηματάρι, 31 – 05 – 2011 

    Γραφείο Δημάρχου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μια ακτή - μια γαλάζια σημαία απέσπασε φέτος ο Δήμος Τανάγρας

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2011. Με 387 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.012 ακτές και 638 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Στο Νομό Βοιωτίας  βραβεύθηκαν 2 ακτές με Γαλάζια Σημαία εκ των οποίων οι 1 "Γαλάζια Σημαία" ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Τανάγρας.
Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες,  πρώτον στο γεγονός ότι  προστατεύουμε την εντυπωσιακή φύση που έχουμε κληρονομήσει και διαχειριζόμαστε σωστά  τις όμορφες αμμουδιές μας και  τα όμορφα κολπάκια της,  τα οποία αποτελούν μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα  της περιοχής μας.
Αυτές ακριβώς τις φυσικές ομορφιές  από τη Πλάκα Δήλεσι  μέχρι το Δήλεσι, είναι που διαφυλάσσουμε, που αναδεικνύουμε και προστατεύουμε. Δεύτερος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας  που σημαίνει ότι εδώ και αρκετά χρόνια  έχουμε  καταφέρει να λειτουργούμε  αυτές τις παραλίες  και να τις κρατάμε σ’ ένα καλό ποιοτικό επίπεδο. Η περιοχή μας  περιβάλλεται από πανέμορφες ακτές και καταγάλανες θάλασσες. Κάτοικοι και επισκέπτες του τόπου μας χαίρονται την ομορφιά αυτή. Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν  και  ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας.

Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται όλα τα 32 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες - μέλη από όλες τις ηπείρους.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.
                                                                                Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
                                                                              ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ