Εορτολόγιο

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Την ορθολογικότερη και προσεκτικότερη χρήση οικονομικών πόρων εν μέσω ύφεσης» ζήτησε ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την ανάθεση περιβαλλοντικής μελέτης σε ΜΚΟ.
 « Η πραγματική οικονομία έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη στήριξης σε επενδύσεις και δράσεις  που θα προσφέρουν εγγυημένες ευκαιρίες απασχόλησης και καθήκον της πολιτείας είναι η αξιολόγηση και  η ιεράρχηση των  προτεραιοτήτων για ένα βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο οικονομίας» τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκης και υπενθύμισε στην κυβέρνηση πως: 
«Οι πολίτες περισσότερο από ποτέ προσδοκούν σε περισσότερα απτά αποτελέσματα και λιγότερο στην ανάθεση μελετών που θα εγκλειστούν σε συρτάρια υπηρεσιών και τα όποια αποτελέσματα ίσως δεν χρησιμοποιηθούν για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Πόσο μάλιστα όταν αμφισβητείται και  ο τρόπος διεξαγωγής ανάθεσης, αφήνοντας υπονοούμενα στους πολίτες για συνέχιση των ‘συναλλαγών’ με το κράτος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
             
Αθήνα, 23 Μαΐου 2011
ΘΕΜΑ: « Ανάθεση μελέτης σε ΜΚΟ »
Κυρία Υπουργέ,
Η εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών προϋποθέτει μια σειρά συγκεκριμένων προϋποθέσεων που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία  δίνοντας τη δυνατότητα να συντάσσονται και να υπογράφονται από συγκεκριμένες κατηγορίες επιστημόνων.
Τον Σεπτέμβρη του 2010 προκηρύχτηκε μελέτη από το ΥΠΑΑ&Τ με τίτλο «Εκτίμηση και παρακολούθηση του περιβαλλοντικού δείκτη βιοποικιλότητα» προϋπολογισμού 150.000 ευρώ η οποία ανατέθηκε στην Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία.
Το δίκτυο κυνηγών-Ωρίων καταγγέλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι δεν προχώρησε στην προκήρυξη της μελέτης αυτής με πλήρη και ανοιχτή δημοσιότητα στο ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες. Έτσι  προσελκύστηκε περιορισμένος αριθμός ενδιαφερομένων και ουσιαστικά μελετητικά ιδιωτικά γραφεία που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα παραγκωνίστηκαν. 
Ταυτοχρόνως υποστηρίζεται ότι η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία συμμετείχε εμμέσως και με δεύτερη προσφορά μέσω επίσημου συνεργάτη της γεγονός που αντίκειται στις προϋποθέσεις συμμετοχής της όπως αναφέρονται ρητά στους όρους της προκήρυξης.
Εν μέσω βαθειάς οικονομικής ύφεσης που έχει πλήξει την οικονομία της χώρας μας, εύλογη είναι η απορία και συνάμα η αγανάκτηση των πολιτών της χώρας  για  κατασπατάληση οικονομικών πόρων στη βιομηχανία της παραγωγής μελετών και όχι στην πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη της χώρα. Οι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν να επενδυθούν σε πραγματικά έργα πνοής της παραγωγικής οικονομίας και όχι σε μελέτες  ΜΚΟ αμφίβολης ικανότητας ως προς τη διαχείριση.      
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος υπουργός:
-Είναι αληθή όλα όσα ισχυρίζεται το Δίκτυο κυνηγών Ωρίων; Διαθέτει η συγκεκριμένη ΜΚΟ που έγινε η ανάθεση της μελάτης τα ελάχιστα «μελετητικά πτυχία» για να υλοποιήσει την συγκεκριμένη μελέτη;
-Για ποιον λόγο δεν έγινε επίσημη προκήρυξη της μελέτης στο ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ όπου δημοσιεύονται υποχρεωτικά οι προκηρύξεις όλων των μελετών σε ανοιχτή δημοσιότητα;

                                                                Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ