Εορτολόγιο

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Νέοι αγώνες για την προστασία της Οίτης

Νέες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από σήμερα οι κάτοικοι της Οίτης κατά των βιομηχανικών επεμβάσεων στο βουνό, με αφορμή την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εξόρυξη βωξίτη στο Κουμαρίτσι. Σε συνέλευση που έγινε το πρωί συστάθηκε νέα κίνηση πολιτών για την προστασία της Οίτης που θα κινηθεί με δικαστικούς αγώνες κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος.


 Κάτοικοι του Κουμαριτσίου και φίλοι της ήπιας ανάπτυξης της Οίτης έδωσαν δυναμικό παρόν στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού.


Ελπιδοφόρα για όλους τους παρευρισκόμενους ήταν η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Λαμίας Δήμου Καλαμπαλίκη, ο οποίος έχοντας και προσωπική άποψη από την επίσκεψή του στο Κουμαρίτσι, τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης της Οίτης, ωστόσο άφησε το θέμα των αποφάσεων για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.



Αντίθετα με την ξεκάθαρη τοποθέτηση του αντιδημάρχου, θολή ήταν η στάση του περιφερειακού συμβούλου Θανάση Καρακάτζα, ο οποίος επικαλέστηκε θεσμικούς περιορισμούς για να κρατήσει αποστάσεις από πιθανή συμμετοχή της περιφέρειας στους αγώνες των κατοίκων.


Στην συνέλευση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, οικολογικών οργανώσεων και κάτοικοι της περιοχής, συμφωνώντας απόλυτα στο πλαίσιο, αφ ενός μεν των αντιδράσεων για την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και αφ ετέρου για την συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης της Οίτης.


Η συνέλευση κατέληξε σε ψήφισμα που διάβασε η πρόεδρος του ομίλου φίλων του δάσους και στην δημιουργία επταμελούς επιτροπής που θα εξελιχθεί σε κίνηση πολιτών για την Οίτη.


Η συνέχεια αναμένεται να διαδραματιστεί στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Δευτέρα το απόγευμα αλλά και στην στάση που θα υιοθετήσει η αιρετή περιφέρεια, αν και η απόφαση για δικαστικούς και άλλους αγώνες για την προστασία της Οίτης θεωρείται μονόδρομος για τους κατοίκους της περιοχής.