Εορτολόγιο

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις 1 έως 6 Ιουνίου 2011 σε Πλαταιές - Οινόφυτα – Ωρωπό

Η περιοχή των Οινοφύτων γύρω από τον Βοιωτικό Ασωπό είναι μια από τις πιο βρώμικες της Ευρώπης. Το Προεδρικό Διάταγμα του 1969 χαρακτηρίζει τον Ασωπό, αγωγό παροχέτευσης και επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων. 42 χρόνια αργότερα, επιχειρήσεις εξακολουθούν να ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι χωρίς καμία επεξεργασία. Κατά μήκος του συναντάμε εκατοντάδες παράνομους αγωγούς επικίνδυνων αποβλήτων. Πολλές φορές το νερό έχει χρώμα μαύρο, καφέ ή κόκκινο ανάλογα με τα απόβλητα. Και όλα αυτά τα λύματα πέφτουν μέσα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο μολύνοντάς τον.
Ο Ασωπός παρουσιάζει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών με έμφαση στο ασθενές χρώμιο. Τα περισσότερα από τα απόβλητα είναι τοξικά και επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των κατοίκων. Ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής Σχηματαρίου – Οινοφύτων – Ωρωπού έχει μολυνθεί υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του πόσιμου νερού και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Βαρέα μέταλλα όπως το χρώμιο, το νικέλιο, ο μόλυβδος, το αρσενικό και πολλά άλλα είναι πάνω από τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι πηγές του Βοιωτικού Ασωπού βρίσκονται στις βόρειες πλαγιές του Κιθαιρώνα και τις νοτιοανατολικές των Θεσπιών, εκβάλλει στον Ευβοϊκό κοντά στον Ωρωπό. Μεταξύ του Κιθαιρώνα και του ποταμού, στο πάνω ρεύμα του, βρίσκεται ο χώρος της μάχης των Πλαταιών.
Ήταν ο Θεός των ποταμών, λατρευόταν για τα καθαρά του νερά και θεωρούνταν πατέρας των λαών που ζούσαν στις όχθες του. Ας του δώσουμε ξανά Ζωή, εμείς που κατοικούμε δίπλα του, όλοι μαζί κάτοικοι, σύλλογοι, φορείς και επισκέπτες!!!
από thiva-press.blogspot.com