Εορτολόγιο

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2011
Την ένταξη των συνεταιριστικών ελαιοτριβείων και ειδικότερα του ελαιοτριβείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυριακίου Βοιωτίας στα μέτρα αγροτικού εξηλεκτρισμού ώστε να ηλεκτροδοτούνται με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο, ζήτησε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης σε σχετική ερώτηση που κατάθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη και την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη.
Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης τονίζει ότι «η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς και να ενισχύσει τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις στη δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνει η καταιγίδα του Μνημονίου.» Επιπλέον ανέφερε ότι «τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ συντελούν καθοριστικά στην αύξηση του κόστους παραγωγής του ελαιολάδου, την ίδια στιγμή που η τιμή του κυμαίνεται σε εξευτελιστικά επίπεδα, οδηγώντας τους ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδα.».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

              Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 27 Απριλίου 2011
ΘΕΜΑ: «Αγροτικός εξηλεκτρισμός του ελαιοτριβείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυριακίου Βοιωτίας»
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυριακίου Βοιωτίας δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της αγροτικής οικονομίας με αρκετά μεγάλη επιτυχία, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Η δραστηριότητά του αυτή, άλλωστε, τον έχει καταστήσει έναν από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα που δεν χρωστάει.
Μία από τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυριακίου Βοιωτίας, λόγω της μεγάλης ελαιοπαραγωγής στην περιοχή, είναι και η νόμιμη κατασκευή και νόμιμη λειτουργία σύγχρονου ελαιοτριβείου. Με χρηστή διαχείριση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυριακίου Βοιωτίας κατόρθωσε μέσα σε τέσσερα χρόνια να αποσβέσει όλο το κόστος της αγοράς ακινήτου, ανέγερσης και κατασκευής, καθώς και το κόστος της εποχιακής λειτουργίας του ελαιοτριβείου.
Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 142196/10-11-1987 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας με θέμα «Μέτρα για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό», προβλέπεται μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο για τις μονάδες που ανήκουν σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμού (παράγραφος 2 του παραρτήματος), μονάδες που εξυπηρετούν την πρωτογενή παραγωγή (παράγραφος 2.δ του παραρτήματος) και οι οποίες διαθέτουν νόμιμες κτηριακές εγκαταστάσεις και νόμιμες άδειες λειτουργίας. 
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυριακίου Βοιωτίας απευθύνθηκε στην τοπική υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στην ΥΕΒ Θήβας ζητώντας να συμπεριληφθεί το ελαιοτριβείο του στα μέτρα αγροτικού εξηλεκτρισμού. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν αντιφατικές και τελικά αρνητικές.
Επειδή το Κράτος οφείλει να στέκεται αρωγός στις υγιείς συνεταιριστικές δραστηριότητες.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς και να ενισχύσει τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις στη δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνει η καταιγίδα του Μνημονίου.
Επειδή τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ συντελούν καθοριστικά στην αύξηση του κόστους παραγωγής του ελαιολάδου, την ίδια στιγμή που η τιμή του κυμαίνεται σε εξευτελιστικά επίπεδα, οδηγώντας τους ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδα.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την ένταξη των συνεταιριστικών ελαιοτριβείων και ειδικότερα του ελαιοτριβείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυριακίου Βοιωτίας στα μέτρα αγροτικού εξηλεκτρισμού ώστε να ηλεκτροδοτούνται με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο;
-Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και την ενίσχυση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ