Εορτολόγιο

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Άσχημα μαντάτα από την Πυροσβεστική

Ανοχύρωτη η χώρα ενόψει πυρκαγιών, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, υπό το βάρος των προβλημάτων και των ελλείψεων, με το 40% του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων να είναι ακινητοποιημένο λόγω ανταλλακτικών, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές πυροσβέστες.
Ο πρόεδρος των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Στερεάς Μιχαήλ Μιχαήλ τονίζει ότι η κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι στο σημείο μηδέν. 

Σύσκεψη του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται σήμερα στην Λιβαδειά, κατά την διάρκεια της οποίας οι φορείς του Νομού θα αναφερθούν σε έργα και δράσεις που αφορούν στα μέτρα πρόληψης από τις πυρκαγιές, θα γίνει και ενημέρωση. για τον βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρίσκονται, καθώς επίσης και για τυχόν μικροπροβλήματα και μικροελλείψεις που πρέπει να επιλυθούν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας πάντως, έχει ήδη προβεί στους απαραίτητους ελέγχους στην περιοχή ευθύνης της, σχετικά με τις δεξαμενές σε διάφορα σημεία και τις χωματερές, όπου υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, ενώ από 1ης Μάϊου η Υπηρεσία ενισχύεται με 30 εποχικούς Πυροσβέστες.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θήβας Κ. Καραμπέτσος αναφέρεται σε καθημερινές περιπολίες με τρία οχήματα, τα οποία θα αυξάνοντα ανάλογα με την επικινδυνότητα, δίνοντας προτεραιότητα στο δάσος του Μοσχοποδίου, όπου θα περιπολεί και δεύτερο όχημα, σε συνεργασία πάντα με το Στρατόπεδο..
«Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό το κομμάτι ως κόρη οφθαλμού» τονίζει ο Διοικητής της Π.Υ Θήβας, αναφερόμενος στα λυπηρά και ανησυχητικά περιστατικά των προηγούμενων ετών στην περιοχή του περιαστικού δάσους.
Η Π.Υ Θήβας έχει ήδη ειδοποιήσει τον Δήμο κι εκείνος με την σειρά του τους πολίτες για τις απαγορεύσεις της αντιπυρικής περιόδου, όπου δεν επιτρέπεται καμία καύση στην ύπαιθρο εκτός σιτοκαλαμιών για τις οποίες εκδίδονται ειδικές άδειες με προβλεπόμενα μέτρα.
Ο κ. Καραμπέτσος υπενθυμίζει την διαδικασία του αυτόφωρου αλλά και τα αυστηρά πρόστιμα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραβάτες, αλλά και όλα όσα οφείλουν να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες από την 1η Μαϊου και μετά.
Ο καθαρισμός των αλσιλίων ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων, οι αρχαιολογικοί χώροι στην αντίστοιχη υπηρεσία και μια νέα ξεκάθαρη διάταξη υποχρεώνει τους Δήμους να εντοπίζουν τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, προκειμένου αυτοί να προβούν σε καθαρισμό.
Σε διαφορετική περίπτωση, καθαρίζει ο Δήμος το οικόπεδο, ζητώντας αμέσως μετά την πληρωμή από τους ιδιοκτήτες.
Δεν απομένει παρά η τήρηση των όλων των παραπάνω, ιδίως όμως η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες δεν πρόκειται να λυπηθούν περιβάλλον και άνθρωπο….