Εορτολόγιο

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Νέα από την Τουρκία με έδρα την Τανάγρα…

Mε χιούμορ υποδέχθηκαν τα ΜΜΕ της Τουρκίας την είδηση ότι τα F-16 της πολεμικής τους αεροπορίας, έχουν ανταλλακτικά που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα Χουριέτ κυκλοφόρησε με τίτλο "Η Ελλάδα παράγει για την αμερικανική εταιρεία και η Τουρκία χρησιμοποιεί τα F-16".
*Η Ακσάμ με τίτλο " Το 29% των F-16 από την Ελλάδα"
*Η Μπουγκιούν με τίτλο "αερομαχίες με ελληνικής παραγωγής F-16"
*Η Σαμπάχ με τίτλο " Ας μην είναι τουρκικά και ό,τι θέλει ας είναι"
*Η Ταράφ με τίτλο " Τα εξαρτήματα των F-16 ήρθαν από την Ελλάδα"
*Η Τουρκιέ με τίτλο " Τα F-16 μας παράγονται στην Ελλάδα", κι η Γιενί Σαφάκ με τίτλο "Ισχυρισμός ότι παρήχθησαν στην Ελλάδα".
Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, σε ανταπόκριση του από την Αθήνα, αναπαράγοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας
Τα Νέα, το οποίο ανέφερε ότι τουρκική νταλίκα βγήκε από την πύλη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιοµηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα φορτωμένη με τέσσερα μεγάλα κομμάτια της ατράκτου του µαχητικού αεροσκάφους F-16 κατασκευασµένα από ελληνικά χέρια.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το συγκεκριµένο πρόγραµµα της ΕΑΒ άρχισε µε αφορµή την ελληνική παραγγελία, ενώ η εν λόγω είδηση έγινε µάλιστα και ερώτηση από τον κ. Βελόπουλο του ΛΑΟΣ που διερωτάτο αν η πληροφορία είναι πραγµατική και εν γνώσει του υπουργείου καθώς πριν από μερικά χρόνια "η ελληνική πλευρά είχε αντιδράσει στο ενδεχόµενο να υπάρχουν εξαρτήµατα από την Τουρκία στα ελληνικά F-16 και είχαν αναζητηθεί «νοµικοί» τρόποι να αποκλειστεί κάτι τέτοιο".
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας, "ο αποστολέας των εξαρτημάτων τυπικά είναι ο αµερικανικός βιοµηχανικός κολοσσός Λόκχιντ Μαρτιν που κατασκευάζει τα συγκεκριµένα µαχητικά, ωστόσο από τις γραµµές παραγωγής της Τανάγρας βγαίνει το 29% της συνολικής ατράκτου των F-16 για όλο τον κόσµο, αφού έχει αποκλειστικό συµβόλαιο µε την ελληνική κρατική εταιρεία εδώ και χρόνια".
"Τα κοµµάτια στέλνονται στο εργοστάσιο συναρµολόγησης στο Fort Worth του Τέξας των ΗΠΑ, πλην αυτών για την Τουρκία που πάνε στην ΤΑΙ για τις παραγγελίες της τουρκικής πολεµικής αεροπορίας. Για την τουρκική παραγγελία έχουν ήδη παραδοθεί κοµµάτια για τα11 από τα 30 αεροσκάφη", ανέφεραν ΤΑ ΝΕΑ.
Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτήν την εποχή κατασκευάζονται και συναρµολογούνται στην Ελλάδα κοµµάτια για τα µαχητικά της Αιγύπτου, του Μαρόκου αλλά και της Τουρκίας.