Εορτολόγιο

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Αμερικανικό πανεπιστήμιο ξεκινά ανασκαφές στη Θήβα

Μετά από τη μακροχρόνια καθυστέρηση και κωλυσιεργία των κρατικών αρχών του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινούν ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, ώστε να αναδειχτούν σπάνιοι και
σημαντικής ιστορικής αξίας «θησαυροί».

Υποστηρικτής στην προσπάθεια αυτή έγινε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προσέφερε δωρεά προς το πανεπιστήμιο Bucknell της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ώστε να χρηματοδοτήσει κοινή ελληνοαμερικανική αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή στον λόφο του Ισμηνίου της Θήβας. Η περιοχή του Ισμηνίου αποτελεί έναν ανεξερεύνητο αρχαιολογικό χώρο με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό, λογοτεχνικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, αφού η αρχαιολογική έρευνα θα αναδείξει το ναό του Απόλλωνα που βρίσκεται στο λόφο.

Η υλοποίηση της δωρεάς θα ξεκινήσει όταν το πανεπιστήμιο Bucknell συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες άδειες που προβλέπει ο νόμος περί ανασκαφών με ορίζοντα έναρξης το καλοκαίρι του 2011. Την έρευνα θα πραγματοποιήσουν οι καθηγητές Kevin Daly, και Stephanie Larson μαζί με την ερευνητική ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο Bucknell. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής αρχαιολογίας κύριος Kevin Daly, έχει στο παρελθόν συμμετάσχει σε ελληνική ανασκαφή στην Αγορά. Να σημειωθεί επίσης ότι ενώ υπήρχε άμεσο και ουσιαστικό ενδιαφέρον από ιδιωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ (Ίδρυμα David Packard) να χρηματοδοτήσει ολοκληρωτικά τις ανασκαφές και να αναδείξει την περιοχή του αρχαίου κέντρου της Θήβας ανιδιοτελώς, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Απομένει πλέον να δούμε αν στην παρούσα πρωτοβουλία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» οι αρχές θα δώσουν την απαραίτητη άδεια προκειμένου να αναδειχτούν οι σημαντικές πολιτιστικές αλήθειες που μένουν καλυμμένες μέσα στη λήθη του χρόνου.