Εορτολόγιο

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Δελτίο Τύπου

Περιφερειακή υποβάθμιση της Βοιωτίας*
του Μιχάλη Γιαννάκη, βουλευτή Βοιωτίας, Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ

Η μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικής δραστηριότητας στο νομό Βοιωτίας έχουν δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα ευημερίας για τους πολίτες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κος Μανώλης Δρεττάκης στο άρθρο του στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ της Κυριακής 17 Απριλίου, το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης του νομού Βοιωτίας είναι το υψηλότερο της χώρας, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό της Αττικής.
Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία του πρώην υπουργού. Θέλω να τονίσω όμως ότι όσον αφορά το ΑΕΠ σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα για το νομό Βοιωτίας. Γιατί, όπως επεσήμανα και στην συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο νομός Βοιωτίας παρουσιάζει αυξανόμενη ανεργία ενώ η βιομηχανική συγκέντρωση στην περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου δεν αντιπροσωπεύει εισοδήματα των Βοιωτών, αλλά υψηλόβαθμων στελεχών και εργαζομένων της όμορης Αθήνας που εργάζονται στα όρια του νομού μας.
 Όσον αφορά την ποσοστιαία μεταβολή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης για την Βοιωτία την οχταετία 2000-8, διαφαίνεται ξεκάθαρα η διευρυνόμενη απόσταση της Βοιωτίας σε όρους ανάπτυξης όχι μόνο από τους άλλους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και από τους άλλους νομούς της Επικράτειας.
Την οχταετία 2000-8, η μεταβολή του ΑΕΠ της Βοιωτίας ανήλθε μόλις στο 3,9%, την ώρα που οι περισσότεροι νομοί της επικράτειας (με εξαίρεση την Κορινθία) κυμαίνονταν grosso mondo στο 45%. Αλλά ακόμα και στο εσωτερικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Βοιωτία παρουσιάζει την μικρότερη αύξηση, με τους υπόλοιπους νομούς να ανθούν εντυπωσιακά (25% για την Ευρυτανία, 41% για την Φωκίδα, 45% για την Φθιώτιδα και 56% για την Εύβοια). Τα αποκαλυπτικά μεγέθη για την καθυστερημένη ανάπτυξη της Βοιωτίας γίνονται ακόμα χειρότερα αν η σύγκριση περιλάβει μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης. Με αυτές τις συγκρίσεις, η απώλεια εισοδήματος για την Βοιωτία παίρνει εκρηκτικά αρνητικές διαστάσεις που αγγίζουν το -17,5%, ενώ οι όμοροι νομοί για την ίδια περίοδο αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών τους από 14,9% για την Φθιώτιδα ως το 23,8% για την Εύβοια (με εξαίρεση το νομό Ευρυτανίας που παρουσιάζει στασιμότητα).
Για περισσότερα από 5 χρόνια κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναστροφή αυτής της «εκσυγχρονιστικής» πορείας υποβάθμισης του νομού, που ξεκίνησε το 2000. Σε αυτό το πλαίσιο, με κοινοβουλευτικές και πολιτικές παρεμβάσεις από το 2004 πετύχαμε την αναπτυξιακή αναδιάταξη του νομού. Και σημαντικά έργα όπως ο δρόμος Χαλκίδας Σχηματαρίου, αυτά του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, το Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς Αλιάρτου, ο δρόμος Θίσβη - Θήβα, ο δρόμος Ελευσίνας –Θηβών – Υλίκης, η επέκταση του Προαστιακού, η πολιτιστική ανάδειξη της Βοιωτίας με τα νέα Μουσεία σε όλο το νομό και αθλητικά κέντρα σε όλους τους Δήμους μας, πετύχαμε να αλλάξουμε την υφεσιακή μοίρα του νομού. Δυστυχώς, τόσο η ραθυμία της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης την χαμένη οχταετία 2000-8 που δεν άδραξε τις ευκαιρίες, αλλά και η σημερινή άνευ όρων υποταγή στα δεσμά του Μνημονίου, ακυρώνει τις προσπάθειες που αναδιατάσσουν την Βοιωτία στον αναπτυξιακό χάρτη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και φράσσουν το δρόμο προς την ανάπτυξη και την απασχόληση που χαράξαμε το 2004.
Σε αυτές τις συνθήκες, όμως δεν αρκεί η μοιρολατρία και η αυτάρεσκη άσκηση εξουσίας. Χρειάζεται όχι μόνο να αντιληφθούμε όσα δεν έγιναν την χαμένη οχταετία, αλλά να κάνουμε ακόμα περισσότερα για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας, που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους σε αυτό τον τόπο.


 Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας που παρουσίασε ο Μ. Δρεττάκης.