Εορτολόγιο

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βαρύτατων κυρώσεων, ενώ δίνεται 4μηνη διορία στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα
Κόλαφο για τη χώρα αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το «έγκλημα του Ασωπού», το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους πολίτες να ζητήσουν, μεταξύ άλλων, μεγάλες οικονομικές αποζημιώσεις.

Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βαρύτατων κυρώσεων και δίνεται τετράμηνη διορία στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα και μεταξύ άλλων, να ελέγξει και την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται στην περιοχή. Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε αποδεκτή την προσφυγή που κατέθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας για το θέμα του Ασωπού και συγκεκριμένα για την παραβίαση του άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για το «δικαίωμα στην υγεία».
Με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα τόσο στους πληγέντες όσο και σε κάθε πολίτη της χώρας, να ζητήσουν την ποινική δίωξη των ρυπαντών άλλα και των αρμόδιων αδειοδοτικών αρχών και να εγείρουν δικαιώματα αποζημιώσεων από το κράτος τόσο για την αποδεδειγμένη ζημιά στην υγεία, στο βιοτικό τους επίπεδο και στο εισόδημά τους, όσο και για δυνητική ζημιά ή απειλή από τις παραλείψεις του κράτους.
Αναμένεται οι κάτοικοι της περιοχής των Οινοφύτων να κινηθούν με μαζικές αγωγές κατά των αδειοδοτικών αρχών. Η απόφαση δεσμεύει πλέον την ελληνική κυβέρνηση ώστε να προβεί σε άμεση ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, να ελέγξει επιδημιολογικά τους κατοίκους της περιοχής και να προχωρήσει σε εκτενή και διαρκή έλεγχο των τροφίμων που παράγονται ή συσκευάζονται στην περιοχή και να εκπονήσει ακόμα και σχέδιο αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.
Σχέδιο
Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση παροχή ασφαλούς νερού ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής και να επιβάλει στις βιομηχανίες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο και τη χρήση αντιρυπαντικής τεχνολογίας. Η Επιτροπή στην έκθεσή της, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεραίνει ότι η Ελλάδα «δεν εφαρμόζει τα στοιχειώδη για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος». Υπό το πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχιση της δίκης για τον Ασωπό όπου κατηγορούνται 15 βιομηχανίες της περιοχής.

Η δίκη που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Ανοιξη, αναμένεται να συνεχιστεί στο τέλος Φεβρουαρίου αν και ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβολής λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι επιχειρήσεις διώκονται για ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών άλλα και βαρύτατα πρόστιμα.

Πηγή