Εορτολόγιο

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

'Μαύρα' πόθεν έσχες με δημόσιο χρήμα

Απασφαλισμένη «βόμβα» για 335 φορολογούμενους, γνωστά στελέχη του κρατικού μηχανισμού, δημάρχους, δημοσιογράφους, διευθυντές του ΕΣΥ, τραπεζίτες, προέδρους και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, ακόμη και σωφρονιστικούς υπαλλήλους κρατά στα χέρια του ο επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης, απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης έγγραφο-φωτιά με το οποίο αναφέρει ότι τα «πόθεν έσχες» 335 προσώπων είναι «σουρωτήρι», αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες παραβάσεις για τις οποίες πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να περάσουν ξανά από το μικροσκόπιο.
Το έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το «Εθνος της Κυριακής» είναι η έκθεση πεπραγμένων του 2012 της Γ' Μονάδας της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης». Η Μονάδα αυτή παρέλαβε πέρυσι τον Ιούνιο 30.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες», έκανε ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων και προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους μετά από 52 συνεδριάσεις. Από τους ελέγχους βεβαιώθηκαν 335 παραβάσεις οι οποίες και εστάλησαν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Από «κόσκινο» τα πάντα
Η έκθεση έφτασε στα χέρια και αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και υπουργών, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν με τους αρμόδιους εισαγγελείς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις έγγραφες εξηγήσεις που πρέπει να δώσουν οι «ακάλυπτοι» ως προς την περιουσιακή τους κατάσταση, θα περάσουν από «κόσκινο» οι μισθολογικές τους καταστάσεις, καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών τους προσώπων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες από τις 335 περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις που υπάγονται στην κατηγορία της διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση «βασική επιδίωξη των στοχευμένων ελέγχων ήταν κατά πρώτον να ελεγχθούν πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητά τους ή πρόσωπα που είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής ή τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και, τέλος, πρόσωπα που είχαν απασχολήσει την Α' Μονάδα της Αρχής, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί εγκληματική δραστηριότητά τους. Κατά δεύτερο λόγο οι έλεγχοι περιέλαβαν όλες τις κατηγορίες υπόχρεων, κυρίως κατηγορίες που δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ κατά το παρελθόν, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα σε όλους ότι μελλοντικά κανείς δεν θα παραμείνει ανεξέλεγκτος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 335 περιπτώσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα για τα «πόθεν έσχες» του 2012 (δηλαδή περιουσιακή κατάσταση μέχρι 31/12/2011), οι περισσότεροι έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό. Πρόκειται κυρίως για τους αιρετούς, μέλη αθλητικών ομοσπονδιών, μεαλοτραπεζίτες, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους διευθυντές του ΕΣΥ, αλλά και δημοσιογράφους ή μετόχους εταιρειών ΜΜΕ.
Ο βασικός στόχος που θέτει πλέον η Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος, το ΣΔΟΕ αλλά και οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς είναι αν υπάρχουν περιπτώσεις χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων. Αν, δηλαδή, η περιουσία που δηλώνουν (ή αυτή που δεν δηλώνουν) προέρχεται από έκνομες δραστηριότητες για τις οποίες θα πρέπει να σχηματιστούν δικογραφίες και να ασκηθούν διώξεις. Στην περίπτωση δε των κρατικών αξιωματούχων, και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι παράνομες δραστηριότητές τους σχετίζονται με δημόσιο χρήμα, οι κατηγορίες τους θα είναι καταπέλτης, καθώς θα είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Νέος νόμος
Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης που θα πέσει σε όσους κρατικούς αξιωματούχους, υπαλλήλους, και όχι μόνο, πιαστούν να έχουν βάλει το «χέρι στο μέλι». Ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς επίορκων υπαλλήλων περιέχει δρακόντειες διατάξεις, ενώ δημιουργούνται εισαγγελείς διαφθοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά σε υποθέσεις διαφθοράς, προβλέπονται ανακρίσεις και δίκες-εξπρές για επίορκους υπαλλήλους και λειτουργούς που ζημιώνουν το Δημόσιο. Για σκάνδαλα που αφορούν την κεντρική διαχείριση της εξουσίας, δηλαδή υπουργούς, ειδικούς και γενικούς γραμματείς, κρατικούς αξιωματούχους, αιρετούς κ.ά. (όπως και η περίπτωση Τσοχατζόπουλου) οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες.
Οι δικογραφίες θα διαβιβάζονται σε εισαγγελέα ο οποίος θα ασκεί τη δίωξη και στη συνέχεια ο πρόεδρος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε 4 ή το πολύ 6 μήνες, ενώ θα έχει δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών.
Υπολογίζεται ότι σε 8 μήνες το ανώτερο θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη. Οι αυστηρότερες ρυθμίσεις της δωροδοκίας (απειλείται με δεκαετή κάθειρξη όταν το όφελος ξεπερνά τα 120.000 ευρώ) προβλέπουν υποχρεωτικά για τους επίορκους και χρηματική ποινή 50.000 - 500.000 ευρώ (μέχρι το 50πλάσιο των ωφελημάτων).
Το προφίλ των Ράμπο
Η Γ' Μονάδα συστάθηκε με το ν. 3932/2011 (ΦΕΚ 49Α) με πρόεδρο τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη και αναπληρωτή τον επίσης αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γεώργιο Παντελή, και στόχο έχει τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων προσώπων, δηλαδή εμπλεκόμενων με οποιοδήποτε τρόπο με τον κρατικό μηχανισμό, δημοσιογράφων, μετόχων εταιρειών, διευθυντών του ΕΣΥ κ.ά.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr


Πηγή