Εορτολόγιο

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στα χέρια πολυεθνικού ομίλου η ΜΟΝΟΤΕΖ Οινοφύτων!

Ένα μεγάλο ελληνικό βιομηχανικό συγκρότημα πουλήθηκε αθόρυβα πριν από λίγες εβδομάδες και περιήλθε στην κατοχή του ευρωπαϊκού βιομηχανικού κολοσσού Ravago, βελγικής προέλευσης, , ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς πρώτων υλών για πλαστικά, με κύκλο εργασιών 5,3 δις ευρώ το 2011 και παρουσία, μέσω συμμετοχής, σε περισσότερες από 200 εταιρείες διεθνώς…  

Είναι η ελληνική επιχείρηση, «ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ» με παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα και η αδελφή της εταιρεία Eastchem A.S., η οποία διαθέτει βιομηχανική μονάδα στη Σμύρνη της Τουρκίας. Και οι δυο εταιρίες πέρασαν υπό τον έλεγχο του ομίλου Ravago, ο οποίος επιπρόσθετα αποτελεί και τον μεγαλύτερο διανομέα εξηλασμένης πολυστερίνης της αμερικανικής Dow Chemical στην Ευρώπη.  

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το τίμημα της εξαγοράς, αλλά ούτε και τα αίτια, τα οποία οδήγησαν στην πώληση στον ξένο όμιλο της ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ, η οποία παράγει διογκώσιμο πολυστυρένιο, διεθνώς αποκαλούμενο EPS, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή θερμομονωτικών πλακών και υλικών συσκευασίας.  

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 και αρχικά παρήγαγε πλάκες διογκωμένου EPS για χρήση στη θερμομόνωση κτιρίων και από τις αρχές της δεκαετίας του '70 η κύρια δραστηριότητα της επικεντρώθηκε στην παραγωγή του EPS, ως πρώτης ύλης γενικά και σήμερα η παραγωγή της φτάνει τους 70.000 τόνους ετησίως. Είναι η μοναδική, που παράγει EPS στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει και μια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στην κεντρική, βόρεια και ανατολική Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Μεσογείου. 

Σήμερα οι εξαγωγές της, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της συνολικής ετήσιας παραγωγής της, ενώ το 2006 ξεκίνησε η επένδυση κατασκευής παραγωγικής μονάδας EPS της αδελφής εταιρείας Eastchem A.S., στην Σμύρνη Τουρκίας, που παράγει πάνω από 150.000 τόνους το χρόνο, με προορισμό, τόσο την τουρκική αγορά, όσο και διάφορες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.