Εορτολόγιο

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ο «Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη» στο συνέδριο Next Library 2013

Βέροια, 12 Ιουνίου 2013 
Στις αρχές του 2013, τρεις βιβλιοθηκονόμοι, μέλη του Δικτύου Πρωτοπόρων Future Library, συνέλαβαν, σχεδίασαν και ξεκίνησαν να συντονίζουν σε δίκτυα Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών καινοτόμα προγράμματα που αναμένεται να εδραιωθούν ως νέες υπηρεσίες. Μόλις μερικούς μήνες μετά, οι τρεις βιβλιοθηκονόμοι διακρίνονται γι’αυτά τα προγράμματα και καλούνται να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες και τη συνεργατική τους δράση στο Συνέδριο «Next Library», στο Aarhus της Δανίας τον Ιούνιο 2013! (http://www.nextlibrary.net/)
Καθένα από τα τρία προγράμματα καλύπτει συγκεκριμένη κοινωνική ανάγκη και υλοποιείται σε δίκτυο τεσσάρων ή πέντε βιβλιοθηκών διαφορετικής Περιφέρειας. Η Αικατερίνη Κεράστα, υπάλληλος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Λιβαδειάς, εφαρμόζει στις Βιβλιοθήκες της Στερεάς Ελλάδας πρωτοποριακό πρόγραμμα για την υποστήριξη ανέργων με τίτλο «Αναζήτηση εργασίας με αρωγό τη βιβλιοθήκη».
Η Ανδριανή Ζαφειροπούλου, υπάλληλος της Παπαχαραλάμπειου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου,  υλοποιεί στις βιβλιοθήκες της Δυτικής Ελλάδας πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των σχολικών γνώσεων με διαδραστικά παιχνίδια, με τίτλο: «Φτου και βγαίνω!… στη Βιβλιοθήκη μου πηγαίνω!». Η Μαρία Βραχλιώτου, υπάλληλος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, διεξάγει στις Βιβλιοθήκες της Κεντρικής Μακεδονίας πρόγραμμα για την δημιουργία και διατήρηση ψηφιακών αφηγήσεων με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με τίτλο: «Το σεντούκι των e-στοριών». Στόχος και των τριών προγραμμάτων είναι να μετατραπούν σε μόνιμες και βιώσιμες υπηρεσίες βιβλιοθηκών, καθώς και να εφαρμοστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες βιβλιοθήκες της χώρας.
Οι τρεις βιβλιοθηκονόμοι εφαρμόζουν με επιτυχία τις ηγετικές δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και συμμετοχής τους στη Δράση Πρωτοπόρων Υπαλλήλων του Future Library το 2012. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα, ο σχεδιασμός και η διαχείριση βιώσιμων προγραμμάτων, ο συντονισμός βιβλιοθηκών της Περιφέρειάς τους, η διαχείριση αλλαγών στο χώρο εργασίας τους και η δημιουργία συνεργατικών σχέσεων με υψηλό αντίκτυπο έχουν ήδη ως πρώτο αποτέλεσμα την διάκριση των τριών βιβλιοθηκονόμων σε ένα από τα πιο σύγχρονα Συνέδρια καινοτομίας στο χώρο των βιβλιοθηκών και της δημόσιας πληροφόρησης.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο «Next Library» στο Aarhus,  οι τρεις βιβλιοθηκονόμοι θα παρουσιάσουν το δικό τους poster με πληροφορίες σχετικά με τις προτεινόμενες νέες υπηρεσίες στις Περιφέρειές τους. Θα περιγράψουν τις καινοτόμες ιδέες τους και τον τρόπο διαχείρισής τους και θα μιλήσουν για την παραδειγματική συνεργασία μεταξύ τους, με τις βιβλιοθήκες της Περιφέρειάς τους, με το Future Library και με ποικίλους άλλους φορείς.  Θα λάβουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση, θα παρακολουθήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο, θα ανταλλάξουν απόψεις με την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα των επαγγελματιών της βιβλιοθηκονομίας και της πληροφόρησης. Το συνέδριο θα αποτελέσει όχι μόνο πηγή έμπνευσης για τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, αλλά και κίνητρο για νέες διεθνούς επιπέδου συνεργασίες με γνώμονα την καινοτομία, την ελεύθερη  πρόσβαση στην τεχνολογία και στην μάθηση και την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών.
Με τολμηρά και σταθερά βήματα οι τρεις βιβλιοθηκονόμοι κατορθώνουν να κινηθούν ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα αβεβαιότητας. Φωτίζουν μια διαφορετική όψη του Δημόσιου Τομέα και δίνουν ελπίδα για την ανόρθωση μιας κοινωνίας που βασίζεται στη δημιουργικότητα, την αλληλεγγύη, την γνώση και την ποιότητα, με επίκεντρο τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες!


Αικατερίνη Κεράστα
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

συντονίστρια του Future Library στη Στερεά Ελλάδα
Tel: 22610.89979 - FAX: 22610.81028
aikker@gmail.com | http://www.aikker.gr