Εορτολόγιο

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Φέτος, ας δώσουμε στην 5η Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως κατοχυρώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, μια νέα διάσταση. Μια διάσταση που να αναδεικνύει πως το περιβάλλον είναι το μόνο πραγματικό περιουσιακό μας στοιχείο. Αυτό στο οποίο αναπτύχθηκε ο πολιτισμός μας. Οι πόροι της γης, του αέρα και του νερού είναι αυτοί που έδωσαν στον άνθρωπο πλούτο και τη δυνατότητα να προάγει το βιοτικό και πνευματικό του επίπεδο.


Για όλα αυτά, ας επιδιώξουμε, με αφορμή την 5η Ιουνίου του 2013 να εμβαθύνουμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλοι το περιβάλλον : η Πολιτεία, οι πολίτες, η κοινωνία. Στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Ας επιστρέψουμε στα βασικά, γιατί αυτά φοβάμαι ότι έχουμε χάσει.
Ας δούμε τα ακραία φαινόμενα στον πλανήτη, που μας δηλώνει με τόσους πολλούς τρόπους, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, αφού θα έπρεπε να έχει πολλαπλάσιους φυσικούς πόρους για τις απαιτήσεις της σημερινής ανθρώπινης δραστηριότητας.

Έχουμε απέναντί μας μια μεγάλη πρόκληση. Το περιβάλλον εξαρτάται από τις κοινές μας ενέργειες και το μέλλον εξαρτάται από τον τρόπο που ενεργούμε σήμερα. Για εμάς, ως Αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα βούλησης, αλλά και ευθύνης. Η πρόκληση του περιβάλλοντος είναι υπόθεση καθημερινή. Κάθε ημέρα είναι ημέρα περιβάλλοντος. Με δράση και πρωτοβουλία. Για την ποιότητα της ζωής μας, για το μέλλον του τόπου μας.