Εορτολόγιο

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Καταδίκη και βαριές ευθύνες για τον έγκλημα του Ασωπού: μέχρι πότε θα συνεχίζεται η συγκάλυψη;

Καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση. Η προσφυγή είχε κατατεθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος λόγω των αγώνων των πολιτών. Στην προσφυγή τονίζονται όχι μόνο οι ευθύνες των αρμόδιων Υπουργείων αλλά και της πρώην νομαρχιακής και της σημερινής περιφερειακής αρχής αφενός για τους ελλιπείς ελέγχους στις βιομηχανίες και αφετέρου για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για την εξυγίανση της περιοχής και την προστασία της υγείας των πολιτών.
Οι επιπτώσεις της ρύπανσης σε όλη την λεκάνη του Ασωπού αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπερβαίνουν τα τοπικά όρια, αφού τρόφιμα και ποτά που παράγονται στην μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας διανέμονται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν κερδηθεί προσφυγές των πολιτών σε ελληνικά δικαστήρια και ευρωπαϊκά όργανα. Ωστόσο παρά τον σκληρό, επίπονο και δαπανηρό αγώνα των πολιτών η Πολιτεία, η Περιφέρεια και οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους: λίγα πρόστιμα, αρκετές μελέτες και συσκέψεις, πολλές υποσχέσεις και εξαγγελίες αλλά καμία βελτίωση της κατάστασης που προϋποθέτει κόστος για τις μεγάλες βιομηχανίες.



-