Εορτολόγιο

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνικές εξαγωγές σε ύψος - ρεκόρ δεκαετίας, συρρίκνωση εισαγωγών και εντυπωσιακή δυναμική του κινήματος «Αγοράζουμε Ελληνικά!» μέσα και έξω από την Ελλάδα

Μέσα στο οδυνηρό οικονομικό τοπίο που βιώνει η Ελλάδα, περικυκλωμένη από τους πιο εκπαιδευμένους και αδίστακτους οικονομικούς δολοφόνους του πλανήτη μας και άλλους επικίνδυνους «δανειστές» (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Οίκοι Κατευθυνόμενης Αξιολόγησης, Golden Boys κ.α.) αντιδρά με το αλάθητο αισθητήριο του λαού της όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά και έξω από αυτήν, αφ΄ενός μεν με την δραστηριοποίηση του απανταχού Απόδημου Ελληνσμού, αφ΄ετέρου δε με την δραστηριοποίηση των εκατομμυρίων ανά τον κόσμο Φιλελλήνων.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Οι Ελληνικές Εξαγωγές το 2011, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, έσπασαν το φράγμα των 20 δις Ευρώ και μάλιστα πριν καν συμπληρωθεί ο χρόνος, δηλαδή με στοιχεία ενδεκάμηνου!
Η «επίδοση» αυτή υπογραμμίζει τις τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες της Ελλάδος που βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω: Η «φτωχή», σε σχέση με εμάς, Πορτογαλία πραγματοποιεί εξαγωγές της τάξεως των 50 δις Ευρώ, ενώ η «καθυστερημένη» Τουρκία το 2011 ξεπέρασε τα 100 δις Ευρώ!

Όπως αναφέρει σε σχετική δήλωση της η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδου, μια δραστήρια γυναίκα με συμπυκνωμένη εμπειρία ολόκληρων δεκαετιών στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας, «τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών επιβεβαιώνουν δύο αντίρροπες εικόνες στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Αφενός την κατάκτηση του ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δις ευρώ, που ήρθε νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 12μήνου και αφετέρου την εξασθένιση των ρυθμών ανόδου των εξαγωγών, ενόψει και της νέας χρονιάς. Οι έντονες διακυμάνσεις στο εμπόριο με Τρίτες Χώρες και η σταθεροποίηση των μεριδίων στις ευρωπαϊκές αγορές, δείχνουν το δρόμο και για τα επόμενα χρόνια: Η Ελλάδα στον πυρήνα του Ευρώ, με μία συνεπή και επιθετική Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, που να εξασφαλίζει διείσδυση σε νέες και δυναμικές αγορές».
Σύμφωνα λοιπόν με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι Ελληνικές εξαγωγές, μαζί με τα πετρελαιοειδή, την περίοδο 1/1 - 30/11/2011 έφθασαν τα 20,448 δις Ευρώ, έναντι 14,5 δις Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ήταν δηλαδή αυξημένες κατά 40% περίπου. Η μεγάλη αυτή αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών στηρίχτηκε στις εξαγωγές (κυρίως πετρελαιοειδών) προς τις τρίτες χώρες με ποσοστό αύξησης 87% περίπου, ενώ οι εξαγωγές μας προς τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 12,1%.
Παρ΄όλα αυτά, ένα κόκκινο σήμα που εξέπεμψαν οι εκτος πετρελαιοειδών εξαγωγές μας τον μήνα Οκτώβριο του 2011 (βλπ. σχετικό άρθρο μας με τίτλο Ελληνικές Εξαγωγές: Το πολύτιμο φάρμακο που ανακουφίζει λυτρωτικά την ελληνική οικονομία βάλλεται από ανεύθυνες συμπεριφορές για ολόκληρες δεκαετίες) δεν έσβησε ούτε τον Νοέμβριο 2011 αφού οι συνολικές, εκτός πετρελαιοειδών, εξαγωγές μας μειώθηκαν κατά τον μήνα Νοέμβριο κατά 3,8%. Εν τούτοις όλοι ελπίζουν οτι η αρνητική αυτή τάση θα αναστραφεί το επόμενο διάστημα αφού καταφθάνουν θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των (εκτός πετρελαιοειδών) εξαγωγών μας σε σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία και η Κίνα (Ρεκόρ εξαγωγών ελαιόλαδου, κρασιών κ.π.α) καθώς και οι εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών εσπεριδοειδών τις χρήσεις 2010/2011 (έχει κλείσει) και 2011/2012 (έχει ανοίξει). 
Οι συνολικές εισαγωγές συνέχισαν την πτωτική τους πορεία: Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι συνολικές εισαγωγές της χώρας μας, μαζί με τα πετρελαιοειδή, την περίοδο 1/1 - 30/11/2011 έφθασαν τα 40,3 δις Ευρώ, έναντι 43,9 δις Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 8,2%. Η μείωση των εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή ήταν μεγαλύτερη και διαμορφώθηκε στο 12,6%.
Συνέπεια της αύξησης των εξαγωγών και της συρρίκνωσης των συνολικών εισαγωγών ήταν η μείωση του ελλείματος του εμπορικού μας ισοζυγίου στα 19,9 δις Ευρώ το ενδεκάμηνο 2011 (15 δις Ευρώ χωρίς τα πετρελαιοειδή). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παρακάτω πίνακας ο οποίος απεικονίζει το συρρικνούμενο έλλειμα του εμπορικού μας ισοζυγίου από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της τελευταίας αναθεώρησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Η θετική αυτή τάση είναι απόλυτα αναγκαίο όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί αφού, ακόμα και με την βελτίωση που παρατηρείται, οι εισαγωγές παραμένουν διπλάσιες από τις εξαγωγές μας. Συνεπώς οι εισαγωγές πρέπει να περιορίζονται συνεχώς και ταυτόχρονα, να αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές με την ελπίδα να καταφέρουμε, και μάλιστα σύντομα, να εξισσοροπήσουμε το έλλειμα του εμπορικού μας ισοζυγίου το οποίο «χρηματοδοτούμε» συνεχώς με δάνεια από επικίνδυνους τοκογλύφους και οικονομικούς δολοφόνους εδώ και δεκαετίες!
Ο περιορισμός των εισαγωγών και η επίμονη αναζήτηση εξωστρέφειας, δεν είναι μόνο συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα. Το κίνημα «Αγοράζουμε Ελληνικά!» αποκτά συνεχώς ολοένα και πιο ισχυρή δυναμική – μέσα και έξω από την Ελλάδα βοηθώντας αποφασιστικά στην εξισσορόπηση του εμπορικού μας ισοζυγίου.
Mέσα στην Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι φωνές που μας καλούν να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα τα οποία γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικά από τα αντίστοιχα εισαγόμενα – πολλές φορές μάλιστα είναι και φθηνότερα. Η σπίθα που μπορεί να θεωρηθεί σαν «εναρκτήριο λάκτισμα» του κινήματος «Αγοράζουμε Ελληνικά!» ήταν ένα άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας στις 8 Μαρτίου 2010 με τίτλο Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας! (ήταν το πρώτο άρθρο της σειράς, έκτοτε ακολούθησαν πολλά άλλα). Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεκάδες φορείς και ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας μας έχουν «προσχωρήσει» στο κίνημα θεωρώντας (και πολύ ορθά) πως αποτελεί μια πρακτική και αποτελεσματική λύση που εξαρτάται μόνο από εμάς και από κανένα άλλον!
Πρόσφατα (Γενάρης 2012) στον ιστότοπο protagon.gr ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης έγραφε: «Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η είσοδος 12 δις ευρώ τον χρόνο στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα; Τι σημαίνει σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας; Σε πολύπλοκα προβλήματα λοιπόν, χρειάζονται απλές λύσεις.
Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι. Μην ψαρώνετε από τα πολυδιαφημισμένα ξένα προϊόντα, μη θεωρείτε μόδα την κατανάλωση τους. Οι πολυεθνικές του τροφίμου, του ποτού, του ρούχου, της συσκευής, μας έκαναν να τρώμε πλαστικά σαν Αμερικάνοι, να ντυνόμαστε σαν Βρεττανοί ή Ιταλοί, να πίνουμε σαν Γάλλοι, να γίνουμε γκατζετάκηδες σαν Γιαπωνέζοι. Η ματιά μας πρέπει να είναι ανοικτή στον κόσμο, αλλά όχι ως το σημείο να περιφρονήσουμε τους εαυτούς μας και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές συλλογικής καταστροφής μας. Ως εδώ. Αξίζουμε πολύ περισσότερα και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές και ως αυτεξούσιοι πολίτες».  
Έξω από την Ελλάδα, ο απόδημος Ελληνισμός εντείνει τις προσπάθειες υποστήριξης της γενέτηρίας του αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα όπου αυτά είναι διαθέσιμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον Καναδά, στην Αυστραλία, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με προεξάρχουσα την Γερμανία, ο απόδημος ελληνισμός δίνει την δική του μάχη για να βοηθήσει την Ελλάδα αγοράζοντας όποιο προϊόν έχει την μαγική ένδειξη «Produce of Greece». Η παρατηρούμενη αύξηση των (εκτός πετρελαιοειδών) ελληνικών εξαγωγών, σίγουρα οφείλεται και στην μεγάλη κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού που ψάχνει, εντοπίζει και αγοράζει ελληνικά προϊόντα για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγάλει τη θηλειά που της έβαλαν στο λαιμό οι ξένοι «δανειστές» της.
Δεν είναι όμως μόνο ο απόδημος ελληνισμός που αγοράζει ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Είναι και οι Φιλέλληνες, οι οποίοι κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους σε ολόκληρο τον κόσμο με ολοένα και πιο δυνατή φωνή υποστήριξης της Ελλάδος. Πρόσφατα, δημιουργήθηκε ένα κίνημα φιλελληνισμού στην Ευρώπη, με έδρα την Νάντη της Γαλλίας, απ΄όπου ξεκίνησε, με το σύνθημα je suis Grec aussi! (Είμαι και εγώ Έλληνας). Στην σχετική διακύρηξη αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είμαστε εξαγριωμένοι από την ταπείνωση στην οποία υπόκειται ο ελληνικός λαός κατηγορούμενος αδιάντροπα για ασωτία και απάτη, συλλογικά υποδεικνυόμενος ως ένοχος χωρίς να μπορέσει να αυτοϋπερασπιστεί, καταδικασμένος σε μία ατελείωτη λιτότητα.......... Αγανακτισμένοι από τη δειλία και την έλλειψη οράματος των δυτικών κυβερνήσεων ενάντια στη δικτατορία των χρηματαγορών…...... Δεν αντέχουμε πια να βλέπουμε τους νεόπλουτους (1% του πληθυσμού παγκοσμίως) να θριαμβεύουν, αγνοώντας το αληθινό ηθικό χρέος που η Ανθρωπότητα οφείλει στο ελληνικό έθνος, διότι έδωσε στη Ευρώπη τον πρώτο σπόρο μιας άμεσης δημοκρατίας βασισμένης ακριβώς στην κατάργηση των χρεών και στη χειραφέτηση των πολιτών από τη δουλεία τους, πριν από 2.500 χρόνια».
Σαν ένδειξη συμπαράστασης στις κακουχίες  και τα δεινά  που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πλήθος ευρωπαίων πολιτών σπεύδουν στις ελληνικές πρεσβείες ζητώντας να τους δοθεί συμβολικά η ελληνική υπηκοότητα. Στην ιστοσελίδα του κινήματος www.jesuisgrec.blogspot.com (σε οκτώ γλώσσες) υπάρχει και υπόδειγμα της σχετικής αίτησης που αναφέρει τα εξής: «Αλληλέγγυος προς τη χώρα σας, ζητώ προσωπικά να καταμετρηθώ ως Ελληνας/ίδα από καρδιάς και να αποκτήσω τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων έχουν διπλή υπηκοότητα, για να ασκήσω αυτή τη διεθνική εθνικότητα με σκοπό να εγκαθιδρύσουμε μία παγκόσμια δημοκρατία ελευθερίας και ισότητας, 25 αιώνες μετά τον Σόλωνα, τον Κλεισθένη και τον Περικλή».
Στην τεράστια σημασία που έχει σήμερα για την λαβωμένη Ελλάδα η αποφασιστική συμπαράσταση του απόδημου Ελληνισμού και των απανταχού Φιλελλήνων, με την επίμονη αγορά ελληνικών προϊόντων στις αγορές του κόσμου,  αναφέρεται το άρθρο μας 6ης Μαίου 2011 με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός και φιλέλληνες: Οι καταλυτικές δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, εύκολα και αποτελεσματικά» (Στα Ελληνικά και στα Αγγλικά).
Συμπέρασμα: Η πολύ σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και το 2012 με την πολύτιμη βοήθεια του Απόδημου Ελληνισμού και των ανά τον κόσμο Φιλελλήνων, η επιμονή των Ελλήνων μέσα στην χώρα μας να ψάχνουμε επίμονα και να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα καθώς και ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός των εισαγωγών με την αποχή των καταναλωτών από την αγορά εισαγόμενων προϊόντων, αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική συνταγή που μπορεί να ανατρέψει άρδην την κατάσταση χωρίς τα θανατηφόρα «παυσίπονα» που απλόχερα μας χορηγούν οι απολυταρχικοί δανειστές μας.  Και το σπουδαιότερο: Η διέξοδος αυτή είναι μόνο στο δικό μας χέρι!
Σαν επίλογο, ας θυμηθούμε τους στίχους του πολυβραβευμένου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1909-1990) τους οποίους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας:
Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, ― εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο,
Να τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.