22/02/2012
Προς: όπως πίνακας αποδεκτών
Κατάθεση πρότασης αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων
στην περιφέρεια Στερεάς
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποδεικνύεται ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα, από οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και, εσχάτως, πολιτική άποψη, αφού: συνδέεται άμεσα με το ύψος των δημοτικών τελών και την τοπική οικονομία, με την προστασία του περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών, αλλά και με τις πιέσεις της τρόικας για υιοθέτηση των επιλογών των ενδιαφερόμενων οικονομικών ομίλων.
Διαβλέποντας ότι επίκειται η λήψη κρίσιμων (για τις επόμενες δεκαετίες) αποφάσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα και αξιολογώντας τη σημασία που έχει μια πλατιά διαβούλευση πολιτών, δήμων και περιφέρειας, καταθέσαμε, τον περασμένο Νοέμβρη, μια πρόταση που αφορά στην αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς. Προχωρώντας, ένα βήμα παραπέρα, προετοιμάσαμε μια αναλυτική περιγραφή και κοστολόγηση της πρότασης, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο εφικτή και άμεσα εφαρμόσιμη (όπως και σε πολλές άλλες χώρες), η οποία, ταυτόχρονα:
· απαιτεί πολύ χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας
· εξασφαλίζει τα υψηλότερα έσοδα
· έχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κέρδος και
· τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο
Για το σκοπό αυτό, ετοιμάσαμε και μια συνοπτική σύγκριση με τις άλλες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν και αφορούν σε ακριβές εγκαταστάσεις διαχείρισης, με υψηλό κόστος λειτουργίας, που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά ανοίγουν την πόρτα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την καύση των απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα είναι εύγλωττα: με ισόρροπη κατανομή σε όλη τη Στερεά, η χρηματοδότηση που υπάρχει μέσω του ΕΣΠΑ είναι επαρκής. Το απαιτούμενο κόστος είναι περίπου στο 1/3, ή και χαμηλότερα, σε σχέση με τις άλλες προτάσεις, ενώ τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερκαλύψουν μέχρι και 3 φορές το κόστος λειτουργίας του συστήματος.
Η πρώτη δημόσια παρουσίαση θα γίνει σε συνέντευξη τύπου την επόμενη Τρίτη και ώρα 11.00 στην Λαμία, στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. (πλ. Ελευθερίας). Ζητάμε, επίσης ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικά οι προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αναγκαία αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και στην επιλογή των κατευθύνσεων χρηματοδότησης.
Θεωρώντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και όχι σαν ένα ακόμη χαράτσι υπέρ των εθνικών εργολάβων, ελπίζουμε ότι με την πρότασή μας συμβάλλουμε στη δημόσια συζήτηση και στην ενημέρωση των πολιτών, που θα εισπράξουν το όποιο αποτέλεσμα των επιλογών που θα γίνουν.
Δέσποινα Σπανούδη, περιφερειακή σύμβουλος