Εορτολόγιο

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αν και η Κίνα πάει όπως το Κατάρ… ζήσε Μάη μου!

by Rizopost Team
To μήνυμα που έφθασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Rizopoulos Post εμπεριείχε ένα σχόλιο και ένα συνημμένο αρχείο. Σας μεταφέρουμε πρώτα το σχόλιο:
«Μετά τη μεγάλη επιτυχία Σαμαρά να πάρει επενδύσεις από το Κατάρ, τώρα ήρθε η σειρά των Κινέζων να επενδύσουν!!!
Πως να έπαιρνε επενδύσεις από το Κατάρ μια χώρα που στέλνει ατάλαντα στελέχη τύπου ΤΑΙΠΕΔ, να πείσουν τους Άραβες με το μεγαλύτερο ΑΕΠ στον πλανήτη;

Και από την άλλη να αποσύρουν, κατά την διάρκεια της πρωθυπουργικής επίσκεψης την Ελληνίδα πρέσβη, προκαλώντας απίστευτη δυσφορία στους Καταριανούς απλά και μόνο επειδή δεν ενέδωσε σε πιέσεις «επιχειρηματιών» που ήλθαν να κάνουν αρπαχτές στη χώρα. Στεναχωρήθηκαν φυσικά οι πολιτικοί τους προστάτες στην Αθήνα και η πρέσβης στην πυρά.
Η ελληνική κοινότητα εδώ ξέρει καλά τις προσπάθειες της κ. Ζορμπαλά. Γυναίκα με πείσμα και τσαγανό που δεν υπάρχει στους Έλληνες διπλωμάτες, με πολύ κόπο και ανύπαρκτο budget στη πρεσβεία, βοηθούσε τα μέγιστα τις ελληνικές εταιρείες στο Κατάρ να προσεγγίσουν τη δαιδαλώδη τοπική γραφειοκρατία και αυτές ανταπέδιδαν τη συμπαράσταση της, βοηθώντας οικονομικά στη κάλυψη αναγκών της πρεσβείας…
Τι να πρωτογράψω….
Σας επισυνάπτω και μια ενδιαφέρουσα επιστολή που εξηγεί γιατί ΔΕΝ γίνονται επενδύσεις.
Με φιλικούς χαιρετισμούς από το Κατάρ».
Τώρα σε ό,τι αφορά τη συνημμένη επιστολή, έχει ημερομηνία 8 Μαΐου 2013, απευθύνεται στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, κοινοποιείται σε δύο υπουργούς (Αβραμόπουλο και Χατζηδάκη), έναν υφυπουργό (Μηταράκη) κι έναν γενικό γραμματέα (Μίχαλο). Υπογράφεται από τον κ. Νικόλαο Βερνίκο, με την ιδιότητα του Προέδρου του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και αναφέρεται στο πως έλαμψε δια της απουσίας της η Ελλάδα από ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό event στη Ντόχα του Κατάρ, στα τέλη Απριλίου.
Θεωρήσαμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε την επιστολή, διότι αν μη τι άλλο δείχνει πως η προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων δεν γίνεται με την ένταση και τη στόχευση που πρέπει. Ακούγονται πολλά και μεγάλα λόγια, πλην όμως «από πίτα τίποτα». Οι επενδύσεις δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακό παιχνίδι «για τα μάτια του κόσμου» και η επιστολή αυτή «χτυπάει καμπανάκι», που πρέπει όλοι να το ακούσουν προσεκτικά.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής (βλ. και φωτο) του κ. Βερνίκου στον πρωθυπουργό.
« Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ Χριστός Ανέστη,
Σε συνέχεια των από 17/1, 13/3 και 8/4/2013 επιστολών μας, με τις οποίες ενημερώσαμε εσάς και τα αρμόδια μέλη της κυβερνήσεως για το παραπάνω κορυφαίο γεγονός του International Chamber of Commerce (ICC), όπως μας ζήτησε ο συνεργάτης σας κ. Σ. Παπασταύρος, σας ενημερώνω για τις επαφές μου που έχουν σχέση με το Κατάρ.
Στα συνημμένα κείμενα από την ιστοσελίδα μας θα βρείτε τα πεπραγμένα της πενθήμερης παγκόσμιας επιχειρηματικής συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν 2100 εκπρόσωποι επιμελητηρίων, επιχειρηματίες και κυβερνητικά στελέχη από 140 χώρες.
Από τις επαφές μου με τον συνάδελφο Πρόεδρο του Qatar κ. Khalifa Bin Jassi Bin Mohammed AL-THANI, τους συνεργάτες του και τα κυβερνητικά στελέχη του Qatar, παρακαλώ να σημειώσετε τα παρακάτω που έχουν σχέση με τις προοπτικές συνεργασίας και επενδύσεων στη χώρα μας:
1. Εξεφράσθη η απορία για την απουσία αξιόλογης ελληνικής εκπροσώπησης, παρ’ όλη την ενημέρωση που είχε γίνει στην υπό την ηγεσία σας ελληνική αντιπροσωπία που είχε επισκεφτεί την Ντόχα, Qatar στις 29-30/1/2013.
2. Η ελληνική απουσία ήταν αισθητή και λόγω και της πολυπληθούς παρουσίας των γειτονικών μας χωρών, Τουρκίας, Βουλγαρίας, FYROM που επίσης διεκδικούν επενδύσεις και ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Qatar.
3. Μου γνωστοποιήθηκε μεταξύ άλλων ότι, ,με τον τρόπο που μέχρι τώρα η Ελλάδα διεκδικεί επενδύσεις από το Qatar, δεν πιθανολογείται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή από συγκεκριμένο ομιλητή, που δεν θα αλλάζει με κάθε κυβέρνηση και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση της οικογένειας AL-THANI.
Κοινοποιώ την παρούσα σε όσα μέλη της κυβέρνησης με ενημέρωσαν έστω και προφορικά, απευθείας ή με συνεργάτες τους, για τις οικονομικές σχέσεις και στόχους της χώρας μας με το Qatar. Θεωρώ σκόπιμο να ενημερώσω όποιον αρμόδιο ενδιαφέρεται, με προσωπική συνάντηση μιας και υπάρχουν ουσιαστικές λεπτομέρειες που λέγονται αλλά δεν γράφονται.
Με τιμή,
Νικόλαος Α. Βερνίκος
Πρόεδρος».

Το να προστεθούν σχόλια σε όσα αναδεικνύονται μέσα από την επιστολή του κ. Βερνίκου και το συνοδευτικό κείμενο του αποστολέα, είναι περιττό. Δεν μπορούμε ωστόσο να μην αναρωτηθούμε:
1. Είναι δυνατόν το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει «χατίρια» και να μετακινεί την Ελληνίδα πρέσβη στη διάρκεια της πρωθυπουργικής επίσκεψης;
2. Ποια πιστεύουν πως είναι η εντύπωση που αποκομίζουν οι εν δυνάμει επενδυτές όταν βλέπουν τέτοιου τύπου παρασκηνιακές ενέργειες;
3. Είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα, στη δίνη της κρίσης, να μιλάμε για πρακτικές που παίζουν με την αξιοπιστία της χώρας, όταν το ζητούμενο είναι να δείξει η χώρα τον καλύτερο εαυτό της για να πείσει πως είναι σοβαρός συνομιλητής;
4. Είναι δυνατόν όσα κυβερνητικά στελέχη είναι επιφορτισμένα με την προσέλκυση επενδύσεων να μην τείνουν ευήκοα ώτα στις επισημάνσεις σοβαρών ανθρώπων της αγοράς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις τοπικές ιδιαιτερότητες;
5. Είναι δυνατόν να απουσιάζει η χώρα από γεγονότα που μπορούν να αποδειχθούν δεξαμενές προσέλκυσης επενδύσεων;
6. Θέλουμε επενδύσεις ή θέλουμε «συγκεκριμένες επενδύσεις» και γιατί;
7. Αν η άποψη της κυβέρνησης είναι πως στην Ελλάδα μπορούν να γίνονται μόνον επενδύσεις που κλείνονται στο «dealing room» του Μαξίμου, δεν πρέπει να βγουν και να το πουν ξεκάθαρα;
Ευελπιστούμε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα να έχει οργανωθεί με καλύτερο τρόπο, να υπάρχει καλύτερο follow up στις όποιες συναντήσεις γίνουν και κυρίως να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Διότι αν έχει ακολουθηθεί η «συνταγή Κατάρ», δηλαδή χαρωπό και ανέμελο ταξίδι αναψυχής, τότε ζήσε Μάη μου…